Oldal: 1 / 3 1 2 3 UtolsóUtolsó
Eredmény: 1 - 10 (25) összesen

Téma: Ablakszigetelés házilag

 1. #1
  Junior Member
  Csatlakozott
  2011 február
  Összes hozzászólás
  11

  Ablakszigetelés házilag

  Itt tudjátok feltelni kérdéseiteket, ha házilag szeretnétek elvégezni az ablakszigetelést.
  Koli52 örült ennek az írásnak.

 2. #2
  Junior Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  5
  Milyen eszközök kellenek az ablakszigetelés házi elkészítéséhez. Majdnem 50 éves vagyok, meg tudnám oldani egyedül is?

 3. #3
  Junior Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  5
  Örülök ennek a fórumnak, remélem több minden is lesz itt. Már nagyon régóta aktuális lenne a lakásom ajtajának, ablakainak a felújítása, talán cseréje is, bár még nem számoltam, számoltattam ki, hogy mennyibe kerülne ez az egész. Ha valaki tud árakat, leírná? Nagyon jó lenne.

 4. #4
  Junior Member
  Csatlakozott
  2012 február
  Összes hozzászólás
  29
  Amire szükség van a ablakszigetelés házi megoldásához (úgy olvastam utána): a cikk szerint szükséges egy felsőmarógép, marószár, vezetősín, behúzó görgő, imbuszkulcs, fogó, véső, olló, villáskulcsok (13-19), szigetelőszalag, gyurma vagy gitt, porszívó, asztal vagy festőbak, szigetelő anyag, Wd-40.

 5. #5
  Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  33
  Nekem rengeteg jó tippem van arra, hogy miképpen lehet házi körülmények között rásegíteni az ablakok szigetelésére. Jómagam is már évek óta így szigetelem az ablakaimat és bár biztosan vannak hatásosabb módszerek is, nekem ez a többlépcsős művelet vált be igazán.

  Mielőtt elárulnám a titkomat, hozzátenném, hogy hagyományos fa nyílászárókkal van felszerelve a lakásom, amelyek többsége már 20-30 éves, így gyakran olyan illesztési hibáktól szenvednek, hogy a nagyobb szél esetén érezni a beáramló levegőt. Az ablakaim az úgynevezett duplázott ablakok, tehát két ablaküveg van közel egymáshoz, amelyeket csavarok tartanak össze. Habár valamikor ez volt a legmodernebb nyílászáró, amikor építkeztünk, jobbára azért szereltük be ezt, mert nem volt másra pénzünk. A manapság divatos műanyagkeretű üvegek ugyan lényegesen jobban szigetelnek, de az én módszeremmel ezzel is sikerült néhány plusz fokot varázsolni a lakásba a hideg téli időszakban.

  Az első és legfontosabb, hogy valamiféle szigetelőanyaggal az ablakkeretet körbe húzzuk ott, ahol illeszkedik a kerettel. Sok helyen lehet kapni – én az egyik legnagyobb hipermarketben szoktam megvenni nagyon olcsón – öntapadós szivacstekercset, amit ha felhordunk az említett felületre – ha több lépcsős a tok és a keret, akkor mindegyikre – már érezni fogjuk a lényeges különbséget a korábbi állapotokkal szemben. A folyamat rendkívül egyszerű, alig néhány perc alatt elvégezhető, tehát érdemes áldozni rá, nem mellesleg pedig olcsó is, legutóbbi emlékeim szerint párezer forintból megvolt a teljes lakás nyílászáróinak efféle szigetelése. Egyetlen hátránya van ennek, hogy legalább két-három évente le kell szedni és újat felragasztani helyette, mert a szivacs elfárad, lelapul és így elveszti szigetelőképességét.

  Ez azonban még nem minden, hiszen ettől még a hideg levegő beszökhet a lakásba. Személyes módszerem még – a drága szélfogók mellett –, hogy ruhaneműket, jellemzően pokrócot teszek az ablak nyílásai köré, elsősorban a párkányra. Így ugyan a szellőztetés egy kicsit macerásabb lesz, de ha odatesszük a kezünket az ablak elé, már garantáltan nem fogjuk érezni a behúzó levegőt, sem a hideget. Aki esetleg nagyon érzi, hogy az ablak felső vagy oldalsó részein is beáramlik a hideg levegő, az ideiglenesen felragaszthat oda valamilyen egyoldalú ragasztóval egy filc vagy szőnyegcsíkot, bár ez gyakran a festés károsodásával jár, így én inkább egy szintén saját módszert ajánlanék ehelyett is. Vegyünk – de ha van otthon, akkor még jobb – szőnyeg alá való filccsíkot, ami méretre vágva, az ablak becsukásával odazárunk az ablak és a keret közé. Ha korábban felragasztottuk a szivacs-csíkokat és odaszorítjuk a filcet is, kis híján tökéletes szigetelést kapunk.

  Ha dupla ablakunk van, de nagy közöttük a nyílás, akkor azt is érdemes ruhaneműkkel, pokrócokkal vagy filccel kitömni, ami szintén egész jó szigetelést biztosíthat. Tapasztalataim szerint vannak már olyan ablakok – főleg a régi gittelt változatok – ahol a gitt annyira megszáradt, hogy már mellette szökik be a hideg levegő. Ebben az esetben érdemes újragitteltetni az ablakot vagy elgondolkozni a teljes nyílászárócserén, hiszen ha gittelt ablakokkal rendelkezünk, akkor azt nyilván már jó pár évvel ezelőtt rakták be.

  Tapasztalataim szerint a fenti műveleteket végrehajtva nagyon jól leszigetelhetők a régi nyílászárók is, az én mérésem szerint helyiségenként másfél fokos különbség volt a korábbi állapotokhoz képest, szóval csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a módszert, akinek nincs elég pénze arra, hogy kicserélje az ablakait vagy az ajtóit, hiszen a módszer ajtók esetében is sikeresen alkalmazható.

 6. #6
  Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  33
  Géza, miért van szükség felsőmarógépre az ablakszigeteléshez? Az általad felsoroltak inkább az ablakkészítéshez szükségesek, nem? Vagy ez valami nagyon speciális dolog? Ha van időd, írd le kérlek, hogy miképpen gondoltad, mert engem is érdekelne, ha mondjuk egy kis barkácsolás segítségével még jobban le tudnám szigetelni az ablakaimat.

 7. #7
  Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  33
  Margitka! Sajnos ezek nagyon költséges dolgok. Unokanagybátyám tapasztalataira hagyatkozván, közel egymillióba került neki, hogy a teljes házon lecserélte csak az ablakokat. Ez mennyiségileg két szobaablak, egy konyhaablak, két előszobaablak, valamint egy fürdő és spájzablak. Hozzá kell tennem, hogy ő nem választotta a műanyag nyílászárókat – saját bevallása szerint elcsúfította volna a házat – így inkább megkért egy helyi asztalost, hogy készítse el neki az ablakokat, amelyek így esztétikailag csodálatosak lettek, szigetelésüket tekintve pedig teljes egészében felveszik a versenyt a műanyagkeretes ablakokkal. Úgy tudom egyébként, hogy azok sem sokkal jobbak, habár zajcsökkentés terén komolyabb eredményt lehet elérni velük.

  Az unokanagybátyám által készíttetett ablakok egyébiránt nagyon szépek lettek, dupla üveggel rendelkeznek, kinyithatók teljesen, de bukóra is állíthatók és alaposan feldobták a régi építésű házikót, mert a készítő csak pácolta és lakkozta az ablakot, így az tulajdonképpen megmaradt famintásnak és erezettnek. Érdemes tehát megfontolni, főleg azért, mert ha ilyen komolyabb beruházásba kezd az ember, akkor árakat tekintve nincs nagy különbség a két verzió között, de ha például egy családi házat akarunk felvértezni újabb nyílászárókkal, akkor alaposan feldobhatja a küllemet a fa változat. Nekem legalábbis jobban tetszik.

 8. #8
  Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  33
  Olvasd el kérlek a pár bekezdéssel feljebb leírt hozzászólásomat, ott leírom az én módszeremet, ami bevált. Szerintem az van olyan egyszerű, hogy egy 50 éves hölgy is elvégezhesse, hiszen sem kemény munka, sem barkácsolási alapismeretek, sem különösebb szerszámok nem kellenek hozzá, csupán néhány órányi szabadidő és vállalkozói kedv. Ha pedig minden part szakad, fel kell hívni a gyerekeket vagy az unokákat, hogy segítsenek egy kicsit a szigetelésben.

 9. #9
  Junior Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  5
  Köszönöm a szép és terjedelmes leírásokat, bár Géza írásánál egy kicsit megszeppentem, mert nekem nincsenek ilyen gépeim, nem is tudom láttam-e valamikor az életemben ilyeneket. Én valami szimpla egyszerű megoldásra vágytam volna, úgyhogy köszönöm Ablakguru, szerintem a te módszeredet alkalmazom. Az én ablakaim is vannak már vagy 30 évesek, és valamilyen filcszerű anyag van odaragasztva, amit már próbáltam lekapirgálni, de sajna festékkel együtt jött, úgyhogy nem kapirgáltam tovább. Huzatfogót magam varrtam, de általában a földön heverészik, mert a három unokám nagyon szeret vele játszani.

 10. #10
  Junior Member
  Csatlakozott
  2012 február
  Összes hozzászólás
  29
  Azt írtam, hogy úgy olvastam utána, hogyan kell manapság ablakot szigetelni. De gondolom a régi szigetelés leszedéséhez, vagy ha vastagabb szigetelőanyagot tesz valaki az ablakainak réseibe, azok helyeit kell mélyebbre maratni. De ez csak az én gondolatom. Mindenesetre eszembe jut a szomszédom, aki szintén egy hipermarketben vásárolt szigetelőanyagot akart feltenni az ablakaira, és alig tudta becsukni az ablakait. A hideg beálltával még nagy nehezen be tudta csukni, és legközelebb tavasszal nyitotta ki őket. Gondolom ő sem tudta a marósgépet, megvallom őszintén én sem, de így már érthető miért kell ilyen gép. Nem tudom, egyébként létezik-e igazi megoldás a huzat ellen, vagy évente kell cserélni a szigetelést?

Oldal: 1 / 3 1 2 3 UtolsóUtolsó

A téma címkéi

Hozzászólás szabályai

 • Új témákat nem hozhatsz létre
 • Válaszokat nem küldhetsz
 • Fájlokat nem csatolhatsz
 • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
 •