Eredmény: 1 - 6 (6) összesen

Téma: Fa vagy műanyag ajtó?

 1. #1
  Junior Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  24

  Fa vagy műanyag ajtó?

  Ahogyan az már az ablakok témakörében is elhangzott, én most szeretném kikérni a tapasztalatokat azzal kapcsolatban, hogy műanyag vagy inkább fából készült ajtókat érdemes vásárolni? Jómagam inkább a fára szavaznék, de annyi jót hallottam mostanság a keményebb műanyagajtókkal kapcsolatban, hogy megingott az önbizalmam. Mennyire biztonságosak ezek a nyílászárók és mennyivel olcsóbbak a fából készült társaikhoz képest?

 2. #2
  Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Tartózkodási hely
  Budapest
  Összes hozzászólás
  34
  Hát kinek mi tetszik. Én a fát ajánlanám. Bár kétségkívül némely műanyag is nagyon impozáns tud lenni. Meg aztán az sem mindegy hova kerül. Ha családi ház akkor mindenképp fa. Ha iroda vagy tömb, akkor jöhet a műanyag. Biztonságosnak tulajdonképp ugyanolyan mindkettő, ha egyre gondolunk. Ha valaki be akar menni az be is fog. Tehetünk akár páncélozott ajtót is a biztonságunk védelmében, de akkor meg falat bontanak. „Magyarország, hogy szeretlek” ilyen világot élünk. Bár talán egy jó vastag tölgyfa ajtó azért szebb látvány, mint egy sorozat műanyag. Árak tekintetében nem lehet konkrétumot mondani, nem feltétlenül olcsóbb a műanyag. Hacsak nem konkrét termékről beszélünk. Ha van összehasonlítási alap akkor szerintem egyszerűbb árakat mondani bárkinek. Legalábbis én így gondolom. Ha megvan az alapvető elvárás: Üveges vagy sem, tömör vagy sem, kültéri vagy beltéri, és még sorolhatnám. Konkrét kérdésre lehet egyértelmű választ adni.

 3. #3
  Junior Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  19
  Mi most cseréltettük le – panellakásban lakunk – a bejárati ajtónkat fáról műanyagra. A korábbi fa ajtó tulajdonképpen nemhogy bejárati ajtóként, de szobaajtóként sem állná meg a helyét manapság, így mindenképpen indokolt volt a csere. Magam sem gondoltam volna, hogy a műanyag ajtók között mennyi féle és fajta változat létezik és nem csak arra kell gondolni itt, hogy ablakos vagy sem, vagy, hogy tömör anyagból készült-e vagy sem, hanem a zármechanizmusoktól kezdve még a rétegezés közül is válogathat az ember, szóval a kínálat széles volt. Tokkal együtt alig fél nap volt beszerelni az egészet. Mi az arany középutat választottuk – mint mindig – nem a legolcsóbbat, de nem is a legdrágábbat választottuk, így kaptunk egy nagyon korrekt, nem mellesleg pedig masszív bejárati ajtót, ami biztonsági záras és bár nincsen betörésbiztos ajtó, ezzel eléggé meggyűlne a baja annak, aki keresztül akarna jutni rajta.

  Az ár esetében ugyan eléggé szívtuk a fogunkat, mert nem volt olcsó mulatság, első ránézésre ugyanis a fa ajtók olcsóbbnak tűntek, de amikor felvilágosítottak, hogy ebben mennyiféle „extra” van az ajtókhoz viszonyítva, akkor rájöttünk, hogy az a százezer körüli összeg nem is olyan vészes egy bejárati ajtóért cserébe, hiszen ugyanezekkel a paraméterekkel egy fa változat akár dupla annyiba is kerülhet. Szóval én a műanyagajtót ajánlom neked, mert bombabiztosnak tűnik, sőt, míg korábban a hideg lépcsőházból mindig behúzott a hideg, addig a tökéletes szigetelés miatt ezúttal már erre sem lesz problémánk. Szóval szigetelés szempontjából sem mindegy, egy fa ajtó – utómunka nélkül – szerintem sosem fog ennyire szigetelni.

 4. #4
  Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Tartózkodási hely
  Budapest
  Összes hozzászólás
  34
  Tisztelt Mata!
  Több más hozzászólásnál találkoztam azzal, hogy jobban preferálod a műanyagot a fával szemben. Lenne is idevonatkozóan pár kérdésem, észrevételem. Először, ha most volt meg a csere, akkor honnan tudod meg azt, hogy melyik tartósabb? Természetes dolog szerintem a nagy választék, változat. Ez pontosan igaz a fából készült változatokra is.

  „Tokkal együtt alig fél nap volt beszerelni az egészet” ez a mondat számomra nem egyértelmű, mert ha fát veszek, akkor azt is be lehet tenni ennyi idő alatt.

  A zár pedig egy külön fejezetet érdemelne meg. A faanyag nem egyenlő a régi és idejétmúlt zármechanizmusokat használó őskövületekkel. Azért mert anyagában más, még lehet hasonló felszereltségű.

  Az ár pedig szintén relatív, mert attól, hogy valami drága az még nem feltétlenül jó is. Megkérdezném, pontosan milyen extra dolgok vannak a fentebb említett ajtóban? Valamint utolsó és egyben záró kérdésem, miből gondolod, hogy a fából készült ajtó sosem fog úgy szigetelni mint műanyag társa? Milyen utómunka kell egy fa ajtó beszerelése után a megfelelő szigetelés eléréséhez? Az elég baj lenne, ha utólagos szigetelést kellene alkalmazni egy megfelelő minőségű és anyagú ajtónál.

 5. #5
  Junior Member
  Csatlakozott
  2012 május
  Összes hozzászólás
  8
  Akárcsak az ablakos értekezésnél, úgy ennél az eldöntendő kérdésnél is a fát javaslom, mert az az általános téveszme, miszerint ha valami természetes, akkor az alapjaiban drágább is, nem teljesen igaz. Részben igen, ezt én is elismerem, hiszen vannak a fa ajtóknál lényegesen olcsóbb műanyag ajtók is, de tegyük hozzá gyorsan, hogy a minőséget tekintve már biztosan nem. Manapság - sajnos ez megérne egy önálló értekezést - egyre többen az árat nézik, ahelyett, hogy a minőségre törekednének, holott lehet, hogy egy kicsit több pénz ráfordításával lényegesen minőségibb ajtót tudtunk volna venni, mi azonban beértük egy olcsóbbal, amit néhány éven belül nem kizárt, hogy cserélni kell. Egy bejárati ajtó azonban nem olyan tétel, amit az ember ugyebár évtizedenként cserél, azt egyszer szokás megvenni és remélhetőleg addig tart, amíg a ház falai is állnak. Sajnos a műanyag ajtók korával úgy vettem észre, hogy ez a tendencia megváltozott, a fogyasztói társadalmat a folyamatos vásárlásra ösztökélik, ezért gyártanak műanyag nyílászárókat is, hogy az emberek egy emberöltőn belül legalább kétszer cseréljék le őket. Ez az én meglátásom ezzel kapcsolatban! A fánál tartósabb anyag nincsen, ha jó kezelés társul mellé.

 6. #6
  Junior Member
  Csatlakozott
  2012 június
  Összes hozzászólás
  6
  Ha ajtó, akkor fa! Ha csak nem páncélozott biztonsági ajtóról van szó, én egy műanyag ajtó mögött sosem érezném biztonságban magamat, a családomat és a lakásomat, az értékeimet. Ez lehet sztereotípia - nyugodtan hozzatok ellenérveket, kíváncsi vagyok azért -, de nekem egy igazi bejárati ajtó, az szép, díszes és tömör fából készült. A szigetelése talán nem olyan, mint egy műanyagnak, de ezt egy kis leleményességgel, akár nulla plusz költség nélkül, házilagos körülmények között is ki lehet javítani. Engem azonban a biztonság jobban foglalkoztat, mint a praktikusság vagy a szigetelés. Lehet nem vagyok normális, de vállalom.

Hozzászólás szabályai

 • Új témákat nem hozhatsz létre
 • Válaszokat nem küldhetsz
 • Fájlokat nem csatolhatsz
 • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
 •