Oldal: 1 / 2 1 2 UtolsóUtolsó
Eredmény: 1 - 10 (13) összesen

Téma: Általánosan a nyílászárókról

 1. #1
  Junior Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  19

  Általánosan a nyílászárókról

  Azért indítottam el ezt a témát, hogy nagy általánosságban tudjunk beszélni a nyílászárókról, olyan témákban, amelyeknek nincs külön topic készítve a fórumon belül. Ilyen például az ablakpucolási technikák. Például kinek-milyen szerek váltak be a múltban, mivel tisztítja ablakait - szivacs, újságpapír, szimpla rongy - és van-e valamilyen különösebb praktikája azzal kapcsolatban, hogy miképpen lehet hamar és tartósan tisztává varázsolni az ablakokat.

  Jómagam az egyik legtöbbet reklámozott ablaktisztítót használom - nevet nem merek írni, de C-vel kezdődik - és egy direkt erre rendszersített szivacsot használok a pucolásra, egy kicsit durvábbat, mint a mosdásra használt, de puhábbat, mint a mosogatószivacs. Ezzel viszem fel az ablakra tisztítószert, majd ezt követően alaposan megtisztítom, végül pedig száraz, sima ronggyal letörlöm az egészet tisztára. A tisztításkor körkörös mozdulatokat végzek, a szárazra törlés esetében azonban fentről-lefelé, egyenes vonalban tisztogatom az ablakot.

  Van valakinek jobb technikája vagy megoldása? Nagyanyám például még mindig a hagyományos, kis piros üvegben kapható szert és újságpapírt használ, elég durva.

 2. #2
  Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  32
  Teljesen jó, hogy van ilyen téma. A kis piros üvegben lévő tisztító kapható még? Elég régen találkoztam már vele. Bár az is igaz, hogy naponta kerülnek újabbnál-újabb szerek a forgalomba. Mi nem fordítunk különösebb gondot az ilyen készítmények vásárlására, legtöbbször leemelünk valamit a polcról és kész. Bár azért vannak furcsa szerek, főleg a nagyon olcsó kategóriában.

 3. #3
  Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  33
  Érdekes téma. De valahol jogos, mert ugye nem elég megvenni és néha karbantartani. Tulajdonképpen ez a lakásunk egyik dísze. Szép is lenne, ha nem gondoskodna mindenki a megfelelő tisztításról. Én is Cif-et használok és már régóta bevált. Szivacs helyett nálam a finom és puha anyagú törlőkendő vált be. Az újságpapír pedig már nem divat. Főleg amilyen újságok vannak. Mármint azokra a fényezettekre gondolok. Némelyik el sem akar égni, nemhogy magába szívja a vizet. A törlés mozdulatsora nálam teljesen véletlenszerű, de így sem marad foltos vagy csíkos. A kis pirosüveges csodaszert pedig én sem láttam már jó ideje.

 4. #4
  Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  32
  Csak nem hagyott nyugodni a téma. Telefonáltam egy bolti beszerző ismerősnek. Elmondtam a kis piros iránti problémát, hogy lehet-e kapni még olyat vagy már nem. A kérdésre azonnali választ kaptam, bizony kapható. 250ml kiszerelésben ugyanúgy néz ki mint régen és az ára 250ft. Nosztalgiából megkértem hozzon nekem, régen szerettem az illatát. De már nem is nagyon emlékszem. Imádom a retrót. Legfeljebb ha nem jó akkor mehet a pincébe a többi holmi közé.

 5. #5
  Junior Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Tartózkodási hely
  Dunaharaszti
  Összes hozzászólás
  23
  Érdekes topic de mivel valóban kár lenne minden ügyes bajos dolog miatt újat nyitni ezért úgy látom jó helyen járok. Én konkrétan csak a tisztítás miatt írok. Az üveget már nagyon régen clean-el tisztítom és nekem az vált be. A keretek festésének védelme érdekében magam találtam ki egy jó megoldást. Sok éve bevált és ezért gondoltam megosztom veletek. Szóval, ha el szeretnénk kerülni a festék elöregedését, akkor az autók fényezésénél használatos vax használatát javaslom. Havonta egyszer szoktam megcsinálni a keret és a tok felületén. Mivel úgy vettem észre, hogy kicsit mintha beszívódna a festék felső rétegébe és vízlepergető hatású. Ezen felül még szép fényes is lesz tőle a festék, ami különösen előnyös. Én az autósboltban található Turtle márkanevűt használom. Valaki más próbálkozik még rajtam kívül hasonló állagmegóvási technikával?

 6. #6
  Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  29
  Nem tűnik rossz megoldásnak, de nem fehéredik ki a viasztól? Úgy értem, ha nem túl régi a festék, akkor nem tud beszívódni és csak a külső felületen jön létre a réteg. Autó polírozásánál futottam ebbe a hibába. Fekete festéket próbáltam meg lepolírozni, de elég csúnya lett. Olyan fehér tejszerű réteg maradt a festéken. Azután pedig alig akart lejönni. Bár a fehér szín talán nem ennyire kényes. Ha van valaki, aki kipróbálta már akkor meghallgatnám az ő véleményét is. Amúgy az elgondolás nem tűnik rossznak, mert az autóknál elvben működik. A fekete persze külön téma.

  Egyébként ha már ápolás, lenne nekem is egy ötletem. Érdemes lenne vajon a festett keretet és tokot átlakkozni valami erős és tartós lakkal? Csónaklakkra gondolok. Az ugye elég strapabíró és bírja az UV-t ha jól tudom.

 7. #7
  Junior Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Tartózkodási hely
  Dunaharaszti
  Összes hozzászólás
  23
  Hát lehet rosszul gondolom de az a fehér réteg akkor marad meg ha hagyod rászáradni a políranyagot. Vagy nem törölted át elég erősen. Mint az alma felülete, olyan viaszkos rétegnek kell kialakulnia. Tehát ugye a paszta a festék felső rétegét kicsit felpolírozza és a benne található viaszt fényesítjük ki. Ettől lesz jó csillogós. Az a réteg szerintem a fenti hibák miatt maradt rajta.

  A másik részre reagálva, az új festésű autókat is megpolírozzák a karcok miatt és ott sem lesz belőle probléma. Legalábbis én még nem hallottam ilyen jellegű problémáról.

  Ami a lakkot illeti, nem tudom biztosan, de nekem annyira nem tűnik jó ötletnek. Persze előfordulhat, hogy tévedek, de nem szoktak ablakot, ajtót lakkozni. Kivéve, ha az nem festett. Gondolom én megvan rá az ok, de biztosan egy festő elmondja a véleményét erről. Talán szakszerűbb választ kaphatunk mintsem találgatásokba bocsátkozzunk.

 8. #8
  Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  33
  Mivel elég későre jár így csak röviden válaszolok. A polír technika nem rossz dolog. Ajánlani tudom én is. Ami a lakkot illeti, nem ajánlanám semmiképpen. Ajtók esetében bevett gyakorlat a lakkozás. Akár a festett ajtókon is. Ez nem csak a natúr fafelületek privilégiuma. Ablakok esetében igazán nem ajánlott, mert egyrészt felesleges, másrészt jelentősen megnöveli a rétegvastagságot. Ajánlottabb inkább egy jó minőségű zománcfesték alkalmazása mintsem egy rosszabb minőségűt feljavítani lakk segítségével. Ha pedig natúr fa ablakról van szó akkor már inkább ajánlott a lazúrok alkalmazása. Vékony vagy vastaglazúr formájában. Egyrészt a fa erezetét sokkal jobban kiadja mint a lakk, másrészt a fába beszívódva nem csak egy külső védelmet, hanem a beszívódás miatt egy belső struktúra védelmet is biztosít.

 9. #9
  Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  29
  Teljesen igazatok van. Valószínűleg én ronthattam el valamit. Talán a polírozó anyagot hagytam tovább rajta és ez okozta a gondot. Hiába valakinek a saját kárán is kell tanulnia. Ami pedig a lakkot illeti, csak egy felvetés volt. Az ellenérvek teljesen alaposak, tehát egyértelműen kijelenthetem, hogy halott ötlet. De legalább ötlet volt, mert mi lenne, ha nem lennének újítók. Most tervezek egy nagy újítást is, Imre barátunk ablaküveg fóliázása ihletett. Majd ha gyakorlati stádiumba lép a dolog, akkor természetesen megosztom mindenkivel.

 10. #10
  Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  29
  Sajnos a beharangozott ötlet elmarad. Tulajdonképpen túlbonyolítottam egy egyszerű probléma megoldását. Maga az ötlet ugye az lett volna, hogy az ablak elé egy sinreszerelt üvegtáblát szerettem volna bevonni fóliával. Ami alapjaiban nem lenne hülyeség, csak hát kissé túlbonyolított. Aztán megkaptam az egyszerű megoldást rá itt a fórumon. Tehát lemondtam az ötletről. Viszont most kezdek belejönni, mert egy csomó új ötletem akad ami csak a megvalósításra vár. Ilyen ötlet például az ablaküveg cseréje egyedi megoldással. De majd ha sikerül, akkor külön leírom a részleteket.

Oldal: 1 / 2 1 2 UtolsóUtolsó

Hozzászólás szabályai

 • Új témákat nem hozhatsz létre
 • Válaszokat nem küldhetsz
 • Fájlokat nem csatolhatsz
 • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
 •