Eredmény: 1 - 2 (2) összesen

Téma: Üvegezés házilag. Lehetséges?

 1. #1
  Junior Member
  Csatlakozott
  2012 június
  Összes hozzászólás
  6

  Üvegezés házilag. Lehetséges?

  Egy elég kényes témában szeretném a segítségeteket kérni. Na szóval, az a helyzet, hogy magam szeretnék beüvegezni otthon egy ablakot. Mielőtt bárkiben felmerülne a kérdés, hogy miért akarok én otthon üvegezni, elárulom, hogy nem vagyok mazochista, egyszerűen csak egy kinti konyha ablaka miatt nem akarok szakembert hívni és drága pénzeket kifizetni - főleg miután szinte én építettem egymagam, szakember nélkül az egészet -, hátha meg tudom csinálni egyedül is. Bevallom azonban férfiasan, hogy nem volt még dolgom üvegekkel és üvegezéssel, így egy kicsit elakadtam, de sokkal inkább elbizonytalanodtam a témában. A helyzet ugyanis az, hogy haveroktól sikerült szereznem ablakkeretet, illetve hozzávaló, levágott üveget is, a baj csupán az, hogy a kettő külön van egymástól.

  Néztem az ablakkeretet, onnan szó szerint úgy lett kirugdosva vagy kiütögetve az ablaküveg, ami gittel volt a helyére állítva, tehát az tartotta a helyén az egészet, plusz kis szögeket is találtam alatta, amik gondolom szintén az ablakot fogták. Eddig semmi gond, értem a lényegét és a működési elvet, de azt nem tudom, hogy mit hogyan. Elmondom az én teóriámat, hogy miképpen szeretnék nekilátni - megerősítés nélkül nem merek -, aztán majd véleményezzétek vagy adjatok tanácsokat, mielőtt katasztrófába torkollana a kísérletem. Szóval én úgy terveztem el, hogy az ablak egyik felén a szögeket kihúzkodom, utána lapjára fordítom, majd beleteszem az ablakot. Azt követően kis szögekkel megfogatom az üveget és alaposan bepasszírozom a gittet köré, ami majd a helyén tartja az üveget. Ha megszáradt, a másik felét is kigittelem és ennyi. Ez így ebben a formában működhet? A gitteléssel nem lesz gond, de a szögekkel kapcsolatban elbizonytalanodtam, hogy hogyan üssem be őket úgy, hogy ne zúzzam szét az üveget? Valami kis papírral borítsam be a kalapács oldalát? Vagy inkább valami vattával, ruhával? Ha valakinek van tapasztalata az ügyben, kérem ossza meg velem, nem akarom szétverni az üvegeket, elég nehéz volt beszerezni őket, ráadásul méretre is vannak vágva, szóval már csak a beillesztésük hiányzik. Köszi előre is a segítséget!

 2. #2
  Junior Member
  Csatlakozott
  2012 június
  Összes hozzászólás
  6
  Teljesen jó a gondolatmenet és az ötlet, amit leírtál! Szóval nyugodtan állj csak neki. Igazából én úgy vagyok ezzel az egésszel tudod, hogy néha muszáj kicsit felrúgni a szabályokat, nem szabad mindig azt és úgy csinálni, ahogyan a könyvekben le van írva. Kőműves az elsődleges szakmám, szóval ha dolgozom, akkor ott így is elég sok alapvető dolgot be kell tartanom, szabadidőmben azonban rengeteget barkácsolok és nem mindig úgy szoktam csinálni a dolgokat, ahogyan mondjuk elő lenne írva, sokkal inkább úgy, ahogyan könnyebb, kényelmesebb és célravezetőbb. Az üvegezés terén például nekem még nincs tapasztalatom, de ahogy leírtad, simán működhet. Én mondjuk nem kis szegekkel, hanem kis, odaszegelt fadarabokkal fogatnám meg az ablakot, amit ott is hagynék - hadd legyen jó masszív az üveg -, majd utána gittel jó alaposan megdöngölném. Csak szegeket nem alkalmaznék, mondom én inkább kis négyzetes fadarabokkal erősíteném oda az üvege, az tutira beválik majd. Őszintén szólva nem tudom, hogy miképpen csinálják a nagyok, illetve a szakemberek, de én is úgy álltam volna neki a témának, mint ahogyan te elgondoltad, szerintem az járható út, nyugodtan csináld. A kalapácsos dologgal kapcsolatban meg csak annyi, hogy a kalapácsra szikszalagozz rá egy kis ruhadarabot vagy filcet, ha van otthon, és így máris könnyedén elháríthatod, hogy ne csak üvegezned, hanem üveget is kelljen vásárolnod.

Hozzászólás szabályai

 • Új témákat nem hozhatsz létre
 • Válaszokat nem küldhetsz
 • Fájlokat nem csatolhatsz
 • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
 •