Oldal: 3 / 3 ElsőElső 1 2 3
Eredmény: 21 - 27 (27) összesen

Téma: Fa vagy műanyag nyílászárót vegyek?

 1. #21
  Junior Member
  Csatlakozott
  2012 május
  Összes hozzászólás
  10
  Akkor én is hadd fejtsem ki rövid és velős véleményemet: A fa ablak szerintem - ha gondos kezek formálták - akkor elnyűhetetlen és tovább bírja, mint a műanyag nyílászárók, amelyekkel kapcsolatban ugyebár még nincs, csak pár évtizedes tapasztalata a szakmának. Én szeretem a bevett dolgokat, dolgoztam asztalos mellett, láttam és átéltem milyen alapossággal készül egy fa ablak, ha az rendesen karba van tartva, akkor az még hosszú évtizedek után is ablak lesz, ebben biztos vagyok. Szóval a képzeletbeli szavazáson én egy szavazatot adok a fának, nekem is ez vált be.

 2. #22
  Junior Member
  Csatlakozott
  2012 május
  Összes hozzászólás
  8
  Habár csak hobbim az asztalosmesterség, én is a fa nyílászárókra szavazok. A pénzzel kapcsolatos kérdés lehet, hogy igaz, de ezzel kapcsolatban sokan nem veszik figyelembe, hogy azért a pénzért, amiért egy fa ablak készül, milyen minőségű műanyag ablak jön ki? Megsúgom, nagyjából ugyanolyan minőségű a kettő! Mert sokak szerint olcsóbbak a műanyag nyílászárók - és tény, hogy valóban vannak olcsóbbak a fákhoz mérten -, de emberek, a minőség ma már senkinek nem fontos? Ha olyan műanyag nyílászárókat szeretnénk vásárolni, amelyek még sok-sok év múlva is tartani fognak és jól szigetelnek, ahhoz ugyanúgy bele kell nyúlnunk a zsebünkbe, mint egy fa ablak esetében. Szóval szerintem - és ezt tapasztalatból mondom - a műanyag nyílászárók vs fa nyílászárók "vita" még ésszerű okfejtés esetén is értelmetlen, hiszen ezt leginkább még mindig az ízlés és nem a hatékonyság dönti el, hiszen mindkét nyílászárófajta hatékonynak tekinthető. Azzal pedig senki se jöjjön nekem, hogy a műanyagban van a jövő, amikor korunkban egyre inkább visszatérnek és nagyobb teret hódítanak maguknak a természetes dolgok.

 3. #23
  Junior Member
  Csatlakozott
  2012 május
  Összes hozzászólás
  8
  Nem tudom srácok-lányok, de én az aranyközéputat választottam ezzel kapcsolatban. Számomra nem igen volt fontos korábban és most sem, hogy milyen anyagból vannak a nyílászáróim, a lényeg és a hangsúly minden esetben azon van, hogy rendeltetésének megfelelően működjenek, jól szigeteljenek és mutatósak legyenek. Hogy most éppen műanyagból vagy fából van az az ablak, az nekem teljesen mindegy. Kis családommal éppen most beszélgettünk a nyílászárócseréről és nagy valószínűséggel mi is műanyag ablakokat fogunk venni, mert olcsóbb és jobb a szigetelése, legalábbis a forgalmazó és az általam olvasott vélemények szerint. Ez pedig nekem már elég ahhoz, hogy döntsek. A cél szentesíti az eszközt, ha nem tudnátok.

 4. #24
  Junior Member
  Csatlakozott
  2012 június
  Összes hozzászólás
  4
  Személyes véleményem és bizonyítékom is van arra, hogy amennyiben valaki jót akar magának, akkor egy percig sem gondolkozik majd el azon, hogy milyen nyílászárókkal szerelje fel lakását. Egy másik topicban már említettem, de azt hiszem itt is fontos leírnom történetemet, miszerint egy olyan lakásban, amely hetven évvel ezelőtt épült - pár év híján - és mind a mai napig ugyanazok a fából készült - állítólag egy helyi asztalosmesternél - nyílászárók találhatók meg benne. Magam is nehezen hiszem el, hogy közel egy évszázada vannak beépítve ezek az ablakok, amelyek ugyan borzalmasan szigetelnek, állandóan tömködnöm kell a lyukakat és egyebeket, de biztos vagyok benne, hogy ennyi év után a műanyag ablakok nemhogy ennyire nem fognak jól szigetelni, hanem egyáltalán nem fognak szigetelni, mert már a porukból sem lesz. Ellenben a fával, amit én ugyebár rendszeresen karban tartottam - korábban még apám -, mindig festegettük, csiszolgattuk őket, egyszóval törődtünk velük és lássatok csodát, meghálálták a törődést! Tény, hogy a szigetelésük már rémes, mert hazudnék ha azt mondanám, olyanok, mint újkorukban - habár nem is tudom milyenek voltak újkorukban én akkor még bőven nem éltem -, de, hogy amennyire nekem szükségem van szigetelésre, annyira szigetelnek is. A műanyag ablakok még annyira frissnek nevezhetők, ki tudja milyenek lesznek 30 év múlva? Alig egy évtizede, ha aktívan jelen vannak az épületekben, senkinek nincs tapasztalata velük kapcsolatban. Ellenben a fa már bizonyított, méghozzá nem is keveset. Habár engem ezek az ablakok már kiszolgálnak, de amennyiben valaha is úgy hozná a sors, hogy cserélni kellene őket, akkor is fából készültet rakatnék fel ismét.

 5. #25
  Junior Member
  Csatlakozott
  2012 június
  Összes hozzászólás
  7
  Egyet kell értenem Ferivel, én is így látom ezt a dolgot, a fa ablakok ugyanis már bizonyítottak a múltban és az, hogy most a műanyag korát éljük, amikor minden természetellenes, minden élettelen, mesterséges és művi, az még nem jelenti azt egyértelműen, hogy az jó is nekünk, illetve hosszú távon is jó. Egyből eszembe jutottak például a nem is olyan régen épült panellakások, amelyeknek a többsége pár éven belül lakhatatlanná válik, most jönnek ki a rejtett hibáik, panelek esnek ki, beáznak, vakolat potyog és így tovább. Nem mondom azt, hogy csak a régi lehet a jó és minden, ami új, attól el kell zárkózni, félreértés ne essék, de szerintem a műanyag - készüljön az akármilyen erős műanyagból is - mégiscsak egy műanyag, a nevében is benne van, hogy mű, nem természetes, így részemről a tartóssága is megkérdőjelezhető. Ezzel nem akarom azt sugallni, hogy a fa ablakok örökké tartanak, mert itt az én példám, hatvan éves ablakok vannak nagyszüleim házán és egyszerűen olyan, mintha nem is lenne ablak, annyira rossz a szigetelés, tehát elismerem, hogy semmi sem tart örökké, de szerintem a fa nyílászárók lényegesen hosszabb ideig tudnak majd szolgálatot teljesíteni - főleg a manapság készülő, lényegesen masszív és vastagabb darabok -, mint a műanyagok, amelyeket szerintem el fog porlasztani az idő vasfoga, míg a fát - rendszeres karbantartás mellett - nem hiszem. Persze vitába lehet velem szállni, de az idő már sokszor igazolta, hogy azért, mert valami új, még nem jelenti azt, hogy jó is egyben, szerintem ez a leginkább éppen az ablakokra és az ajtókra nagyon érvényes.

 6. #26
  Junior Member
  Csatlakozott
  2012 június
  Összes hozzászólás
  6
  Most komolyan, ti azért elgondolkoztok azon, amit írtok? Egy csomóan hivatkoztok arra, hogy mert így a fa ablakok, meg úgy a fa ablakok, így természetesek, úgy természetesek, de emberek, nektek ennyi pénzetek van, hogy ezek alapján tudjátok eldönteni a nyílászáróvásárlást? Mert nekem, hogy lecseréltem az ablakaimat, elsősorban az döntött, hogy mennyi pénzt hagyok ott és mit kapok azért a pénzért cserébe! Lehet, hogy ti megtehetitek, de én nem, hogy csak azért vegyek fát, mert az tetszik. Persze, nekem is jobban tetszenek a fa ablakok, sajnálom is kidobni a mostaniakat, de 250 ezerből tulajdonképpen a teljes lakáson lecseréltük az ablakokat úgy, hogy arra 10 év garanciát vállalt a forgalmazó. Na, ezt vajon hány fa ablaktulajdonos mondhatja el magáról? Arról nem is beszélve, hogy az utólagos szigeteléssel sem kell törődnöm? A másik dolog a tartósság. Úgy mondtok ítéletet valami felett, hogy még nem is bizonyított, hiszen csak most kezd igazán elterjedni a társadalomban, ha úgy jobban tetszik, még csak most van a tesztidőszak. Hogy meglesznek-e a most vásárolt ablakaim évtizedek múltán? Most őszintén, engem nem érdekel! Amíg én élek, addig ezek biztosan ki fognak szolgálni, hogy utána mi lesz, azzal már hadd ne én törődjek vagy tévedek? Azért, hogy a gyerekeimre egy olyan házat hagyjak, amibe rosszul szigetelt fa ablakok vannak, annak én nem látom semmi értelmét sem, hiszen azt így is úgy is cserélni kell, 40-50 évente ugyanis azért a fa is tönkremegy - itt az én példám -, szóval cserélni kell, nincs mese. Most akkor én miért tervezzek 60 vagy 70 évre nem igaz? 30-40 éveket szerintem ezek a műanyag ablakok is kibírnak, a tengerentúlon is ilyeneket használnak a lakásokhoz, méghozzá jóval régebb óta, mint itt, ők sem panaszkodnak rá, nehogy már mi tegyük meg. Azért, mert valami új, még nem jelenti azt, hogy rossz is, ezt kellene az eszébe vésnie mindenkinek szerintem...

 7. #27
  Junior Member
  Csatlakozott
  2012 június
  Összes hozzászólás
  6
  Eszem ágában sincs csatlakozni a fa versus műanyag témájában, mert szerintem teljesen mindegy milyen ablakok vannak egy házon, az a lényeg, hogy jól szigeteljen, de néhány tapasztalatomat megosztanám veletek, hiszen kőműves létemre elég sokat tapasztalok ezen a téren, hiszen az ablakok beépítése mindig a mi feladatunk. Nos, már a kétezres évek közepén is érzékelhető volt, hogy a műanyag ablakok egyre nagyobb teret hódítanak maguknak a piacon, de azért még mindig sokan rendeltek fa nyílászárókat. Az utóbbi években viszont olyannyira visszaesett a fából készült ablakok mennyisége, hogy az valami elképesztő. Szinte már csak és kizárólag műanyagból készült nyílászárókat építettem be az elmúlt két év során és egyetlen esetre emlékszem, amikor alumíniummal dolgoztam, de más anyag szóba sem került. Ez azt hiszem jól példázza, hogy hiába ragaszkodnak sokan a fa ablakokhoz, ha nem is áldozott le nekik teljesen - mert azért biztosan lesznek a jövőben, akik ezt fogják előnyben részesíteni - a jelenben a műanyag nyílászárók kerültek a fókuszba, ők uralják a terepet, ezt vagy elfogadjuk, vagy nem, a tények és a tapasztalatok ezt mutatják.

Oldal: 3 / 3 ElsőElső 1 2 3

A téma címkéi

Hozzászólás szabályai

 • Új témákat nem hozhatsz létre
 • Válaszokat nem küldhetsz
 • Fájlokat nem csatolhatsz
 • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
 •