Oldal: 1 / 3 1 2 3 UtolsóUtolsó
Eredmény: 1 - 10 (27) összesen

Téma: Fa vagy műanyag nyílászárót vegyek?

 1. #1
  Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  33

  Fa vagy műanyag nyílászárót vegyek?

  Szerintem a fa vagy a műanyag nyílászáró között nem lehet egyértelmű különbséget tenni, mert kinek ez, kinek az dukál.

  Én például jobban szeretem a fa nyílászárókat, mert lényegesen barátságosabbak és otthonosabbak, kevésbé ridegebbek, mint a műanyag változatok. Nyilván ha a teljes ház nyílászárócseréjében gondolkozunk, akkor érdemes anyagilag is alaposan megfontolni a döntést, hiszen tapasztalataim szerint a fa nyílászárók – amennyiben úgy csináltatjuk őket – lényegesen drágábbak, mint a műanyagok. Egy közel milliós kiadás esetén ugyanakkor már sokan elgondolkodnak azon, hogy a külső is komolyan számíthat, hiszen alapjaiban dobhatja fel az egész ház megjelenését egy fa ajtó és ablak.

  Kinek milyen tapasztalatai vannak a fa és a műanyag nyílászárókkal kapcsolatban? Szerintem a fa – az árán kívül – minden esetben előnyösebb, de hallottam már olyant is, hogy a műanyag sokkal jobb. Szerintetek?

 2. #2
  Junior Member
  Csatlakozott
  2012 február
  Összes hozzászólás
  24
  Szerintem a jó öreg faanyagnál nincs jobb. Könnyebben javítható, festhető, akár ciráda is faragható akár az ablakkeretbe. Ráadásul nekem mindig a kórházat juttatja eszembe a műanyag ablak, nem tudom miért. Egy szépen rendben tartott faablaknál nincs barátságosabb. Persze haladhatunk a korral, és lecserélhetünk minden eredeti dolgot műanyagra, de hogy ez merrefelé tart azt nem tudom.

 3. #3
  Junior Member
  Csatlakozott
  2012 február
  Összes hozzászólás
  29
  Ahogy keresgéltem a neten azt vettem észre, hogy leginkább csak a műanyag keretes nyílászárókat kínálnak, mintha már nem is készítenek fakeretes ablakokat, vagy ajtókat. Ezeket már nem is gyártják?

 4. #4
  Junior Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  29
  Így ahogy mondod Bélus! Nagyon rossz látni, amikor régi parasztházakon vagy klasszikus épületeken megjelennek a felújítók és a hagyományos faablakok felújítása helyett kiszedik azokat és a helyükre műanyagablakokat tesznek, ami egyébként engem is a kórházra emlékeztet, meg rideg irodaházakra, de semmiképpen sem barátságos, otthonos hangulatot közvetít felém. Nekem nagyon nem tetszik, hogy a természetesen anyagok helyett egyre inkább a mű dolgokat keressük csak azért, mert kicsivel hatékonyabb, mint a modernebb változat. Habár ez se teljesen igaz, hiszen azért a mai faablakok többsége is van olyan jól szigetelő – ha nem még jobb – mint a műanyag ablakoké. Mindenesetre sem a tapintása, sem a kinézete, sem a sugárzott hangulata nem jön be a műanyag ablaknak, szerintem azzal igencsak el lehet csúfítani egy szép régi házat, de még egy újabbat is. Nyilván egy panelház esetében mindegy, hogy milyen ablak kerül beszerelésre, ott amúgy is mű minden, de egy klasszikus parasztház esetében szerintem ragaszkodnia kellene mindenkinek az általad is könnyen javíthatónak, kezelhetőnek és karban tartottnak tartott fa nyílászárókhoz.

 5. #5
  Junior Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  29
  Pedig vannak még fakeretes ablakok Géza. Azt nem tudom neked egészen pontosan megmondani, hogy sorozatgyártásban is készülnek-e, mint régen – gyanítom, hogy ilyenről is beszélhetünk azért még –, de amennyiben fa ablakot szeretnél a házadra, a legegyszerűbb módszer, ha felkeresel egy maszek asztalost. A műanyagablakokhoz képest egy asztalos nagyjából hasonló árban tud készíteni rendkívül masszív, tartós, küllemre is szép, nem mellesleg pedig a szigetelés szempontjából is kitűnő nyílászárókat. Ha rám hallgatsz, mert éppen ablakokat akarsz cserélni, akkor előbb felkeresel néhány asztalos mestert. A sorozatgyártott fa nyílászárókkal ugyanis az a tapasztalatom – habár már nem tegnap volt, hogy én efféle ablakokat vásároltam –, hogy minőségileg, de főleg a szigetelést tekintve messze elmaradnak a műanyagablakoktól. Szóval én a sorozatgyártottat nem ajánlom, de hidd el nekem, nem lenne sokkal drágább, ha egy asztalossal készíted el méretre szabottan a nyílászárókat!

 6. #6
  Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Tartózkodási hely
  Budapest
  Összes hozzászólás
  34
  Egyetértek az előttem szólóval és csak erősíteni tudom az ilyen hozzáállást. Természetesen készülnek sorozatgyártásban fakeretes ablakok. Az már a saját véleményem hogy némelyik milyen minőségűre sikeredik. Sokszor elveszik a minőség a darabszám növelés miatt. Persze ennek jó oldala is akad, mert így vagy úgy de az asztalosnak lesz munkája. De azért persze ez olyan mondat amin mosolygunk, pedig sírni kéne. Talán emlékezünk még egy régi autómárkára, amit szomszédos országunkban raktak össze. Bizony a jó Dacia személyautó. Akik esetleg nem értenék,azoknak javaslom, kérdezzék meg egy idősebb ismerősüktől mihez társítja az adott márkát. Nos ehhez tudnám hasonlítani a sorozatgyártást.

 7. #7
  Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Tartózkodási hely
  Budapest
  Összes hozzászólás
  34
  Azért most ne értsen félre senki. Nem mondom, hogy minden sorozatgyártott termék silány minőség. Sok cég nem engedheti meg magának a rossz minőségű termék piacra kerülését. Tehát a viták elkerülése végett külön leírom, hogy nem áll szándékomban általánosítani. Ugyanakkor tény, hogy egy maszek asztalos forgalmát jelentősen tudja csökkenteni egy rosszul elkészített darab. Mivel neki a hirdetés a szájról-szájra történő ajánlás. Ritka az olyan mesterember, aki komolyabb összeget tud költeni hirdetésekre.

 8. #8
  Junior Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  24
  Úgy ahogy mondod, egyáltalán nem minden sorozatgyártott termék képvisel silány minőséget, ugyanakkor a többség sajnos igen, mert a legtöbbször azért gyártanak sorozatban, hogy a nagyobb megrendelés, a nagyobb tételű anyagvásárlás esetén olcsóbban tudják kihozni az adott terméket, méghozzá nulla időráfordítással, a gyors haszon érdekében. Úgy gondolom, hogy a legjobba termékek árain lehet észrevenni, hogy egy sorozatgyártott valami milyen minőségű, hiszen amennyiben olcsó termékről van szó, úgy biztosan nem lesz túl jó a minőség, ennek bárki megpróbálhatja bebizonyítani az ellenkezőjét, de nem fog sikerülni.

  A témához kapcsolódva, mivel a természetes anyagok híve vagyok és szó szerint undorodom a műanyagtól, ezért én mindenkinek a fa nyílászárókat javasolnám, hiszen a mai – nem sorozatgyártott – darabok vannak olyan jó tulajdonságúak, mint a hasonló árkategóriában megtalálható műanyagok!

 9. #9
  Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  33
  Sokat gondolkodtam erről a témáról. Jómagam mindig előnyben részesítem is a faanyagot. Ezért talán furcsán fog ez pont tőlem hangzani. Mégis leírnám az én okfejtésemet. Lehet, hogy a fa egy nagyon dekoratív és masszív anyag, ha tehetné, akkor valószínű az hogy mindenki ilyen anyagból készíttetné ablakait, ajtóit. De a fejlődés soha nem áll meg. Mindig a jobbra és szebbre törekedik az ember, ezért terjed a műanyag. Lehet nem a legszebb, de modernebb, kevesebb karbantartást igényel. Ellenáll a napnak a víznek. Tehát ha belegondolunk valahol mégiscsak jobb. Ha nem törekednénk az újítások felé, akkor ma lovas-kocsin vagy lóháton járna minden ember. A technika folyamatosan fejlődik és vele a nyílászáróink is. A rendszerváltás előtt nem igen akadt olyan ház ahol műanyag lett volna, nem voltak UV-védelemmel ellátott ajtók, ablakok, és mindezek ellenére túléltük, megvoltunk nélkülük.

  De mai gondolkodással és tudással merje valaki azt mondani nekem, hogy felesleges az ilyen irányú fejlődés. Fejlődni kell a korral és el kell fogadnunk az új dolgok létjogosultságát. Ma el kell fogadni a tényt: Újítások nélkül a piac befulladna. Kellenek különleges és szép darabok, de nyílászárót nem egy ember vagy csoport igényei szerint készítenek, felmérik az igényt és ennek függvényében eldöntik az anyagok használatát. Ha nem lenne rá igény, akkor már régen le is álltak volna a gyártással, el kell fogadni, hogy sok ember hajlik az új felé. Én nem vettem és nem is fogok soha, de a szomszédban lakó házaspár esküszik rá. Akkor most mondjam nekik, hogy rosszul döntöttek. Dehogy döntöttek rosszul, hiszen nekik tetszik és elégedettek vele. Nem kell festetni, csiszolgatni, az ápolás kimerül annyiban, hogy a háziasszony áttörli mosószeres ruhával.

  Bocsánat mindenkitől a hosszas okfejtésért, lehet én csak egy festő vagyok és nem értek igazán hozzá, de nekem ilyen véleményem van. Mindemellett ahogyan leírtam az elején, fa-párti vagyok, de megértem azt aki a műanyagot díjazza.

 10. #10
  Junior Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  19
  Az itt elhangzó legtöbb véleménnyel ellentétben én inkább a műanyag nyílászárók pártján állok. Tény, hogy nagyon tetszenek a fa ablakok és a fa ajtók, ha tehettem volna én is magam csináltattam volna, de sajnos kis pénzből élünk, így is alig tudtuk összerakni az évek alatt a pénzt arra, hogy gyerek mellett ki tudjuk cserélni kis panellakásunk teljes ablakzatát és a már egyáltalán nem biztonságos bejárati ajtót. Ugyan esélyünk sem lett volna, hogy a lényegesen drágább fa nyílászárókat rakassuk be a régi, elavult fa ablakok helyére, de ha lett volna, se hiszem, hogy amellett döntöttünk volna.

  Hogy miért? Egyrészt azért, mert a házban már több család is kicseréltette nyílászáróit és egyik sem rakatott fát, amivel egyrészt alaposan ki is lógtunk volna a sorból, másrészt mert amikor a felújítási munkálatok után átmentem a szomszédba, megdöbbenve tapasztaltam, hogy szó szerint elképesztő mértékben megnövekedett a hőmérséklet a lakásban – fűtési szezon volt – méghozzá úgy, hogy a fűtés lejjebb lett csavarva. Megdöbbentem továbbá azon is, hogy a padlóra lépve nem fázik a lábam, a konyhaablak mellé telepedve pedig nem jön a hátamra a hideg. Mindezt pedig az új műanyag nyílászáróknak köszönhették, ami megmutatkozott a fűtési számlán is, ami így több ezer forinttal kevesebb lett évente.

  Számunkra nem is volt kérdéses tehát, hogy műanyag ablakokat vegyünk, azon belül sem választottunk extra kategóriát, a legolcsóbb, legalapvetőbb változatokat építtettük be. Az egész beruházás nem került többe – minden költséggel együtt – félmillió forintnál, de az eredményt a saját bőrünkön tapasztaltuk az idei télen. Biztos emlékeztek a nagy hidegekre, amikor kint mínusz húsz fokok röpködtek. Nos, míg tavaly hasonló időben maximumra csavart fűtés mellett is hideg volt a padló, az ablakok mellett pedig lehetett érezni a hideg húzását, addig idén a fűtést a feléig csavartuk csak fel és így is kellemes meleg volt a teljes lakásban. A tél során eddig már legalább 60 ezer forintot megspóroltam a fűtésen a műanyag ablakoknak köszönhetően, amelyek rendkívül jó szolgálatot tesznek. Habár nincsenek velük hosszú távú tapasztalataim, így nem tudom még, hogy mennyire lesznek tartósak a szigetelések, mennyi idő után jelentkeznek az első problémák, de egy év alatt maximálisan meg vagyok elégedve velük.

  Szerintem mi akkor is műanyag ablakokat rakattunk volna be, ha családi házban laknánk, de én alapból mindenkinek ajánlom, hogy jól gondolja meg a választást, mert a műanyag ablakban biztos nem fog csalódni, nem mellesleg szerintem jócskán olcsóbb is, mint a fából készültek.

Oldal: 1 / 3 1 2 3 UtolsóUtolsó

A téma címkéi

Hozzászólás szabályai

 • Új témákat nem hozhatsz létre
 • Válaszokat nem küldhetsz
 • Fájlokat nem csatolhatsz
 • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
 •