Eredmény: 1 - 4 (4) összesen

Téma: Mázoló kerestetik, avagy lehet egy kérdésem?

 1. #1
  Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  32

  Mázoló kerestetik, avagy lehet egy kérdésem?

  Tisztelt mesterurak. Prózai kérdésem lenne egy ablakkerettel kapcsolatban. Régi házam felújításába kezdtem és próba alapon lemázoltam az ablakok kereteit. De nagy a baj. Ugyanis száradás közben hólyagok jelentek meg. Elnézést a szakmaiatlan kifejezésért, de másképp nem tudom leírni. Gondoltam biztos elrontottam valamit és nemes egyszerűséggel le akartam csiszolni. Hát először nem ment, valahogy olyan gumis maradt a festék és nem hozta le a csiszolópapír. Elmentem a helyi festékboltba ahol kaptam pár tanácsot és egy szert, ami lemarja a festéket. Hát itt jöttek csak igazán a bajok. A festéket tényleg leszedtem vele, de az újrafestéskor ugyanaz történt. Hólyagos lett és most még ráadásul sok apró ránc is megjelent. Persze hogy visszamentem a boltba, de ott már azt a tanácsot kaptam hogy érdeklődjek szakembernél. Tehát itt vagyok és tanácsot kérnék. Azt már le sem merem írni hogy mennyit költöttem eddig rá eddig.

 2. #2
  Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  33
  Nem is olyan nagy a baj mint ahogyan látja. A probléma oka a festék anyagában rejlik. Kevesen tudják ugyanis az alapvető tulajdonságait egy festéknek. Például: Egy normál kereskedelmi forgalomban kapható zománcfesték legtöbb esetben lakkbenzinnel hígítandó. Ha egy ilyen rétegre kerül egy más típusú festék, ami mondjuk Nitro alapú akkor népnyelven mondva összevesznek. A felső réteg felmarja az alatta lévőt és eközben hólyagosodás jelentkezik. A második próbálkozás pedig azért lehetett rossz, mert a felhasznált anyag, gondolom „kromofág” volt, nem lett kellően letisztítva a felületről. A boltban szerintem elmondták a tulajdonságait. Ez egy elég erősen maró hatású anyag, amely a legtöbb festéket feloldja. Használata elég körülményes, és ami fontos, használat után a kezelt felületről a lehető legjobban el kell távolítani. Gondoljon bele, ha a már meglévő festéket lemarta, akkor egy új réteget is meg fog támadni. Méghozzá alulról fogja tenni, mert rákentük a festéket. Ezért figyelhető meg az úgynevezett ráncosodás. Amit javasolni tudok: Használja a szert újra, de kellő körültekintéssel mert ez veszélyes anyag. Amikor elkészült törölje át a felületet hígítóval átitatott ruhával. Győződjön meg róla hogy a felület vegyszer, por és zsírmentes legyen. Ezután alapozza le az erre használatos alapozó festékkel. Ne kezdje rögtön a zománcfestékkel, mert jobb és tartósabb lesz a munka, ha használunk alapozót. Másrészt az alapozó olcsóbb, és ha valamiért mégis szennyező anyag maradt a felületen, akkor ugyanúgy megmutatja, ha esetleg hibáztunk, viszont nem pazaroltuk a drága zománcot. Remélem érdemben tudtam segíteni. Ha kérdés merülne fel privátban is szívesen segítek.

 3. #3
  Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  32
  Sikerült! Végre készen van és jó lett. Mi több, nagyon jó. A hiba tényleg ott volt. Sok időt spórolhattam volna, ha előbb találok ide. Lényeg a lényeg, köszönöm a segítséget. Nekikezdtem az ajtó tokjának, és ha kész van akkor jöhet az ajtó. Ha már van itt segítőkész festő, akkor egy apró kérdésem lenne. Az ablaküveg szélénél a tömítés szilikonból van megoldva, lefestettem, de kérdéses hogy idővel nem fogja ledobni a festéket? Már csak azért mert ugye az rugalmas, a festék pedig rideg. Úgy tudom az üveges gitt jobb mert az bekeményedik idővel.

 4. #4
  Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  33
  Teljesen megfelel a sziloplaszt. Maga a festékréteg csak kissé rideg. Tehát a normál zománcfesték van annyira rugalmas, hogy ne legyen ez gond. De ha csak üveges gitt van kéznél az sem rossz megoldás. Lényegében ugyanaz a hatás érhető el mindkettő esetén. Viszont van az átlátszó szilikon-tömítő, amit nem javasolok. Ez talán nem annyira festékbarát, jobban lejön róla az anyag és nehezebb bánni vele, mint a festhető változattal. Ez persze majd a legközelebbi festésre vonatkozik. A mostani megoldás teljesen jó kell legyen.

Hozzászólás szabályai

 • Új témákat nem hozhatsz létre
 • Válaszokat nem küldhetsz
 • Fájlokat nem csatolhatsz
 • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
 •