Eredmény: 1 - 5 (5) összesen

Téma: Gyermekbarát ajtó

 1. #1
  Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  29

  Gyermekbarát ajtó

  Gondolom sokan közülünk szembesültek azzal a problémával, hogy a gyermekeink nem tudják megfelelően használni az ajtókat. Itt elsősorban a kisgyermekekre gondolok akik nem érik fel a kilincset.
  Nálunk is van egy gyermek, akire nagyon is büszke vagyok. Mivel nem éri el a kilincset, ami alapjában nem is rossz, mert nem kell zárnom a bejárati ajtót. Viszont a fürdőszoba ajtaja már nagyobb gondot okoz. Erre gondolva végeztem egy kis átalakítást a fürdő ajtaján. Ezt nevezhetjük akár extra funkciónak is. Szóval a zár nyelvét egy kis lemezdarab segítségével beszorítottam abba az állásba, mint amikor lenyomjuk a kilincset. Így tulajdonképpen nem zárható. Viszont az ajtó falc részébe egy kis ragasztó segítségével felhelyeztem egy lapka mágnest. Szembe vele a tokra, szintén egy felragasztott fehérre festett lemezdarab került. Az ajtó külső és belső felén alulra pedig szintén felragasztottam egy fogantyút. Olyat, amilyet a fiókoknál szoktak használni. Így elértem azt, hogy a gyermek szabadon bejárhasson a fürdőbe és ne kelljen attól rettegnie, hogy bezáródik. Volt rá példa sajnos, ugyanis nyitott ajtónál bement, de a huzat bevágta az ajtót és sikítva könyörgött, mert nem érte fel a kilincset és nem tudott kijönni.

  Kis dolog csupán, de nekem sokat jelent, mert így sikerült gyerekbarát ajtót csinálnom. Ami pedig a módosítást illeti, ha nagyobb lesz a gyerkőc, akkor egyszerűen vissza lehet alakítani. Károkozás vagy roncsolás nélkül.

 2. #2
  Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  32
  Érdekes és valóban egyszerű megoldás. Lenne is ezzel kapcsolatban kérdésem. Hogyan van megoldva, hogy a zárnyelv ne ugorjon vissza? Láttam illetve olvastam a nyelv kitámasztására vonatkozó részt, de nem világos. Ha csak úgy ki van támasztva, akkor nem fordulhat elő a becsapódás alkalmával, hogy kiesik a támasztó lemez és bezáródik az ajtó? Esetleg meg is szorulhat. Nem lenne egyszerűbb és biztonságosabb, ha arra az időre, amíg nem lehet rendeltetésszerűen használni, addig kivennéd a komplett zárat? Tudom, kapok majd a fejemre a többiektől, hogy ez nem a legszebb meg elvész a szigetelés. De így sincs tökéletes záródás, ergo a szigetelés már most sincsen meg. Viszont talán biztonságosabb. Mármint abban az értelemben, ha mégis kiugrik a nyelv és beszorul a lemez miatt, akkor csak kirángatni lehet. Ami ugye sem a gyereknek sem az ajtónak vagy annak tokjának nem tesz jót.

  De nem csak kritizálok, valakinek szabadalmaztatnia kellene az ötletet és forgalmazni kellene. Szerintem igény az lenne rá. Sok a gyerek és hála istennek sok az aggódó szülő. Az alulra szerelt fogantyú pedig kiváló ötlet. Mindent összevetve gratulálok a kreatív megoldáshoz. Még a név is találó „Gyermekbarát ajtó”

 3. #3
  Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  29
  Megfelelően ki volt támasztva a nyelv tehát annak az esélye, hogy kiugorjon szinte a nullával egyenlő. Mindez ellenére mivel az ördög sohasem alszik, így hát a tanácsot megfogadva kiszereltem a komplett zárat. Nem is olyan csúnya, mert a szépen eltakartam az üres részt. A szigetelés tekintetében igazad van. De ott amúgy sem számított, mert télen külön fűtőtest nincs a fürdőben ezért nem kellett sokat foglalkozni a szigeteléssel. Ellenkezőleg, inkább meg kellett oldani a meleg bejutását. Nem vettem kritizálásnak egyébként a hozzászólást. Inkább örültem, ha valakinek is segíthettem egy kicsit. Sokat kaptam az itteni brigádtól, és ha csak negyed részét tudom majd valahogyan visszahálálni, már akkor elégedett leszek.

 4. #4
  Member
  Csatlakozott
  2012 május
  Összes hozzászólás
  32
  József, fogadd őszinte gratulációmat a kreativitásodért cserébe. Eddig két gyerek boldog édesapja vagyok és most érkezett meg nemrégiben a harmadik is, szóval még egy ideig ugyan nem nyitogat ajtókat, de a középső már éppen abban a korban van, hogy menne, nyitná, de nem éri el rendesen vagy ha ki is nyitja, becsukni már nem tudja. (A nagyobbiknak ilyen gondja már nincs.) Szóval nagy a valószínűsége annak, hogy még ma délután beszerzem a szükséges hozzávalókat és mivel hétvégén úgyis barkácsolás meg karbantartás lesz a ház körül, ezért valószínűleg én is átalakítom majd a fürdőszoba és a gyerekszoba ajtaját. Valószínűleg én annyit fogok módosítani az elképzeléseden - utólagos engedelmeddel persze -, hogy a zárnyelvet kiveszem a helyéről, így az ajtó teljesen becsukható, illetve belülre felszerelek egy tolóreteszt vagy egy ilyen kis akasztót, hogy ha legalább valaki bent van, akkor az ajtót magára tudja zárni. A gyereknek ez nem fontos ugyan, de nekem igen. Hú, nagyon jó ötlet, nagyon örülök neki tényleg, hétvégén meg is csinálom és beszámolok majd a tapasztalatokról, természetesen egy hatásos tesztidőszakot követően.

 5. #5
  Junior Member
  Csatlakozott
  2012 május
  Összes hozzászólás
  10
  Mi ezt a kérdést egyszerűbben oldottuk meg, úgy hívják, hogy bili. Persze, később mi is kísérleteztünk az ajtókkal, de az volt a legegyszerűbb, ha mindig nyitva hagyjuk őket és teszünk bentre, valamint kintre is egy kisszéket. Ez csak a fürdőajtónál van, így amennyiben a gyerek be akar menni vagy ki akar jönni, de az ajtó zárva, odahúzza a kilincs alá a székecskéjét és ennyi az egész. Így megkíméltük magunkat a barkácsolástól, na nem mintha bármi baj lenne azzal, ha barkácsolni kell, sőt. Egyébként a gyereknek mindig jobban esett, ha inkább apát vagy anyát felébresztette, engedjék be ők WC-re.

Hozzászólás szabályai

 • Új témákat nem hozhatsz létre
 • Válaszokat nem küldhetsz
 • Fájlokat nem csatolhatsz
 • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
 •