Eredmény: 1 - 3 (3) összesen

Téma: Pályázat magánszemélyeknek?

 1. #1
  Junior Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  19

  Pályázat magánszemélyeknek?

  Egy olyan kérdésem lenne, hogy tudtok-e olyan pályázati kiírásokról, vagy léteznek-e egyáltalán ilyenek, amelyek magánszemélyeknek szólnak, mondjuk lakásfelújítás címszóval és amelyekből lehetne fedezni egy teljes lakás nyílászárócseréjét? Van ugyanis egy ismerősöm, akik három gyermeket is nevelnek, egy kis panelban laknak, az apa most vesztette el az állását, az anya pedig még otthon van a legkisebbel és szeretnék kicseréltetni a házon az ablakokat, mert rendkívül rossz állapotban vannak, hogy ezzel is tudjanak spórolni a rezsin, de hitelt nem akarnak felvenni - nem is jutnának hozzá a jelenlegi helyzetben -, így csak egy efféle pályázatban bíznak.

  Az sem lenne baj szerintem, hogy olyan pályázat lenne, amire mondjuk egy egész panelház pályázhatnak, mondjuk a közös képviselő révén, hogy ezáltal tudják ők és a többi család is kicseréltetni a nyílászárókat. Ha valaki tud ilyesmiről vagy hallott már ilyesféléről, az kérem ossza meg velem a tapasztalataimat, mert az a helyzet, hogy azt sem tudom merre lehetne ezzel kapcsolatban keresgélni az interneten. Az apa engem bízott meg, hogy nézzek utána, nekik ugyanis nincs otthon internetjük és mióta nincs munkája, nem tud internetközelbe kerülni. Arra is kíváncsi vagyok továbbá, hogy mi a módja annak, hogy egy ilyen pályázatot beadhassunk, illetve magánszemélynek van-e lehetősége például az önkormányzatnál pályázni efféle támogatásra? Kérem osszátok meg velem a tapasztalataitokat, fontos lenne!

 2. #2
  Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  33
  Az Otthonteremtési program szerintem jó lehetőségnek tűnik. Bár nekem ilyen irányú tapasztalataim nincsenek. Céljuk az alacsony primer energiafelhasználású lakások, kisebb CO2 kibocsátású lakások, megújuló energia felhasználású lakások támogatása.

  Aztán vannak kiemelten fontos céljaik is. Például: Gyermekes családok támogatása, aztán, fenntarthatóság és minőség, valamint a környezetvédelem. Elvileg olyan 50 és100 ezer használt lakást érintene a dolog évente. Az új építésűeket is támogatnák, de itt csak 40 ezer lakásról lenne szó, évente.

  Úgy tudom a pályázat 2 részre van osztva:
  Új ház építésére, vagy újonnan épült megvásárlására. Ez az első csoport. Ami pedig neked lehet fontos. A már meglévő lakás felújítására. Bár itt elég komoly legalább 60%-os energia megtakarítást elérő felújításról van szó. Igénybe vehető panel és hagyományos családi illetve társasházra is.

  Ami fontos lehet: A korszerűsítés terén, előnyben részesítik a korszerű nyílászárókat. Az alacsony hőátbocsátású szerkezeteket. Ilyen a padló, födém és persze a tető. Aztán ösztönzik a megújuló energiák használatát. És a fűtés korszerűsítését. (Ez mindenki érdeke szerintem)

  Én erről tudok, de biztosan akad még valaki, aki bővebben és részletesen el tudja mondani. Illetve hasonló programról tudomása van.

 3. #3
  Junior Member
  Csatlakozott
  2012 június
  Összes hozzászólás
  6
  Ha engem kérdeztek, akkor olyan pályázat vagy támogatás nem létezik Magyarországon, ami Matának is megfelelne, magyarán csak és kizárólag a nyílászárókra lenne érvényes. Lakásfelújításra lehet kérni, én is azt a két lehetőséget ismerem, mint amit Piktor is kiemelt, de egyebeket nem tudok. A legtöbb támogatás ugyanis vagy teljes felújításra vonatkozik - tehát meszelés, bútorozás, miegyéb - vagy olyan feltételeket támaszt, amit magyar körülmények között igencsak nehéz megvalósítani, teszem azt úgy kapjuk meg a pénzt, ha mellette vállaljuk, hogy nagyon komoly energiamegtakarítást hajtunk végre a felújítás során, tehát olyan ajtókat és ablakokat is veszünk - többek között -, amelyek kétszer vagy extrém esetekben háromszor is többe kerülhetnek, mint az amúgy még bőven jó minőségű, hagyományos ablakok.

  Amiben biztos vagyok, hogy panelházprogramok vannak viszont nagyon jók ebben a témában, tehát felújításra jó eséllyel és meglepő módon nagyon jó feltételekkel is pályázhatnak kisebb paneltömbök, ha összefognak. Ha tehát panelben lakunk, akkor érdemes ezt megbeszélni a közös képviselővel, mert évről évre vannak jó kiírások. Sajnos magánszemélyeknek a legtöbb esetben szinte mindig gyerekekhez vagy vállalhatatlan feltételekhez kötik, szóval Mata, szerintem inkább gyűjtsd a pénzedet, jobban jársz, úgy legalább nem kell másnak csak magadnak megfelelned.

Hozzászólás szabályai

 • Új témákat nem hozhatsz létre
 • Válaszokat nem küldhetsz
 • Fájlokat nem csatolhatsz
 • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
 •