Eredmény: 1 - 9 (9) összesen

Téma: Utólagos hővédelem házilag, költséghatékonyan.

 1. #1
  Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Tartózkodási hely
  Budapest
  Összes hozzászólás
  34

  Utólagos hővédelem házilag, költséghatékonyan.

  Tegnapi napon egy régi ismerősömet láttam vendégül. Beszélgetés közben felvetődött a kérdés, hogyan lehetne megoldani a régebbi típusú ablakok illetve ajtók utólagos hő védelmét. Mivel ő jártasabb a témában így sok tanácsot kaptam, de mind közül a legfontosabb az, hogy ami régi az nem feltétlenül rossz. Nekem hagyományos ikerszárnyas ablakaim vannak. Erre kerestünk megoldást. Talán megér egy próbát és gondoltam, ha már belevágok, akkor megosztom a tapasztalatokat. Lényegében az alapötlet annyi, hogy a személyautóknál használatos sötétítő fóliák használatával oldjuk meg a hő védelmet. Mivel ezek elég baráti áron beszerezhetőek, ugyanakkor nem igényelnek különösebb szaktudást. A héten elkészítem az első darabot és kiderül hogy megéri-e. Ennek a projektnek fogom leírni a menetét. Mindezt azért, hogy megosszam a tapasztalatokat.

 2. #2
  Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Tartózkodási hely
  Budapest
  Összes hozzászólás
  34
  Az első próbálkozás sikertelen lett. Vettem egy olcsó, autóknál használatos sötétítő fóliát. Nagyon rendes volt az eladó és elmondott minden részletet a felrakással kapcsolatban. Sajnálatos módon ez a fajta igencsak érzékeny a felhelyezés során. Többszöri próbálkozás után is levegős maradt, vagy egyszerűen elszakadt. Talán túl vékonyat vettem. Mindenesetre a tanulság annyi, hogy vékonyat nem érdemes használni, mert sok lesz a selejt. A másik probléma az üveg széleinél jelentkezett. Nagyon ügyesen kell vágni a fóliát ahhoz, hogy rendesen takarjon a széleknél. Rossz méret esetén vagy kimarad egy vékony csík, vagy rálóg a gíttelésre. Mindkét esetben elég szomorú látványt nyújtva. Holnap megpróbálom egy vastagabb öntapadós fólia segítségével.

 3. #3
  Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Tartózkodási hely
  Budapest
  Összes hozzászólás
  34
  Túl a második próbálkozáson egyre jobban azt látom ezt nem nekem találták ki. Megvettem az öntapadós fóliát. Na ez végre nem szakadt el és ráadásul jobb is vele dolgozni. Ugyanakkor belefutottam a kezdők hibájába. Kasírozás közben sikeresen megnyújtottam az anyagot ezért méretbeli problémák adódtak. Sebaj, ezt szikével megoldottam. Már kezdtem bizakodni, amikor jött a szomorú felismerés. A megnyúlt fólia a bakon, fektetett üvegen jól néz ki, de amikor visszatettem a szárnyat akkor látszódott a baj. Szivárványos és kicsit homályos lett. Azt hiszem, felhagyok a további próbálkozással. Majd megnézetem valakivel, mert lassan többe kerül a hús mint a leves. A maradék fóliát felhasználom majd valamire. (mire azt még nem tudom)
  Aki esetleg hasonló munkába kezdene annak pár tanács, a fólia rendkívül érzékeny a hőre ezért ne próbáljuk meg hajszárító helyett hőlégfúvóval melegíteni (rögtön összeugrik. Ez volt az első hibám  ) Ha lehet, akkor ne vágjuk előre méretre, mert menet közben hajlamos nyúlni. Ha öntapadóst használunk: feltenni egyszerű, de ha le kell venni, akkor kínkeserves. A második próbálkozásnál használt öntapadós fóliát egy éjszaka állás után alig bírtam lekaparni. Egyszerűbb úgy csinálni elvileg, ha kinn van az üveg, én nem vettem ki, de szerintem így lett volna okosabb. Utólag mindig okosabb az ember.

 4. #4
  Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Tartózkodási hely
  Budapest
  Összes hozzászólás
  34
  Azt hittem befejezem a projektet de végül mégiscsak megcsináltam. Nem hagyott nyugodni a tudat, hogy nem sikerült. Elölről kezdtem az egészet. Levettem a szárnyat, aztán mégis kivettem az üveget. Így legalább a gittet is kicseréltem ami szerintem jó döntés volt. Szóval, a kivett üveget letisztítottam hígítóba mártott kendővel. Így teljesen por és zsírmentes lett. Az öntapadós fóliát használtam fel, de kellően ügyelve a kasírozás erősségére. Mivel nem volt a keretben az üveg így ez sokkal egyszerűbb feladat. Nem vágtam méretre előtte, hanem a lelógó darabokat vágtam le szikével. Így a teljes üvegfelület be lett borítva. Két óra várakozás után ellenőriztem és láss csodát tökéletes lett.

  Az üveg visszahelyezése a keretbe már nem volt bonyolult. Beillesztettem és bognár fejű szeggel több ponton, szorosan nekitámasztottam a keret belső felének. Ezután jött a gitt. Szépen megformáztam és jó alaposan megnyomkodtam. A későbbi kiszáradást meggátolandó, én a gitt felső részét vékony réteg festhető Sziloplaszt-al lekentem. Szerintem így tartósabb marad és a festéskor is jobban tapad rá a festék. Kapott egy alapozó festést és visszakerült a helyére. Hétvégén megkapja a zománcot is.

  Végül csak annyi, hogy ha elsőre nem sikerül valami, akkor nem szabad feladni. Előbb, vagy utóbb de sikerülni fog. Jó munkát kívánok mindenkinek.

 5. #5
  Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  29
  Imre, küldtem üzenetet csak nem kaptam választ ezért gondoltam megkérdezem itt. Hátha mást is érdekelne a dolog. Szóval, új ötletem támadt és a konyha ablakot szeretném hasonlóan megoldani, mint ahogyan azt te is tetted. Viszont én kicsit változtatni szeretnék az alapötleteden. A lényeg ugyanúgy történik, de a fóliát nem közvetlenül az üvegre szeretném feltenni hanem egy üveglapra amit aztán ráerősítenék a keretre kívülről. Ezt azért gondoltam ki, hogy lehessen változtatni a beáramló fény mennyiségét, de mégsem reluxa, vagy redőny formájában szeretném.

  Tehát nagy melegben fel szeretnék tenni egy fóliás üveget, amit aztán ha kevésbé tűz a nap akkor le lehessen venni illetve félretolni. Mindehhez egy sínes szerkezetű keretet képzelek el. Olyant, mint ami a tolóajtóknál használatos.

  Ebben kérnék segítséget, ugyanis nem szeretnék felelőtlenül belekezdeni a fóliavásárlásba. Látván a fentebb leírt kálváriát és a hasznos tanácsokat megfogadva inkább megkérdezem, melyik fajtát ajánlanád ehhez a projekthez?

 6. #6
  Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  33
  Nem akarok beleszólni, mert ki-ki eldönti, hogy mibe kezd bele, de szerintem ezt nagyon meg akarod bonyolítani. Erre a féle árnyékolásra sokkal egyszerűbb megoldások is vannak. Nagy fába vágod a fejszét, ha üvegtáblát teszel az ablak elé. Főleg ha azt még sínes rendszerrel mozgatni is szeretnéd.
  Ha engem kérdeznének egy ilyen ötlettel kapcsolatban, akkor nekem egy nagyon egyszerű dolog ugrana be. Függönyt kell felszerelni. Egyszerű, gyors, hatékony. Az általad leírt szempontoknak is tökéletesen megfelel. Ráadásul árban verhetetlen.

 7. #7
  Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  29
  Igen igazad van. Imrével már megbeszéltük privátban. Ő is hasonlóképpen érvelt mint ahogyan fentebb azt te is tetted. Igazándiból nem is maga a bonyolultság miatt maradt abba a projekt. Gyakorlatilag arra voltam kíváncsi, hogy meg tudom-e csinálni otthon. Illetve arra, hogy jobb megoldás lehet-e mint ha egyből az ablaküveget borítanám be fóliával. Mert ugye ha fel van rá téve akkor azt leszedni sem egyszerű folyamat. Mellesleg azért talán maga az ötlet bár kissé elvont, de elvben azért működne. Mármint ha egyszer valaki szabadalmaztatni szeretné ezt az ötletet, akkor itt már írásos formában megtalálható az én leírásom. Az pedig azt jelenti, hogy a haszon felére igényt fogok tartani. Azért csak a felére mert a beruházásba és kivitelezésbe nem adok egy fillért se.

 8. #8
  Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  33
  Ami az ötletet illeti, az bizony jó kis hasznot hozhat, ha egyszer lesz valaki aki lát majd benne fantáziát. Egyébként félreértés ne essék, nem megbántani akartalak vagy bármi ilyesmi. Csak felhívtam a figyelmedet az egyszerű dolgok néha sokkal hatékonyabbak. Lásd például a régi autókat. Elromlott az úton, megálltunk megjavítottuk vagy összegányoltuk valahogy és legalább hazáig eljutottunk. A mai autókban meg elromlik valami visszajelző és letilt a computer. A sárga angyal meg kaszálja a nagy pénzt. Lényegében ez a te megoldásod vagy annak terve lehet, hogy a jövőben szabadalmaztatott ötlet lesz. Talán akkor majd a régimódi módszerek közé fog tartozni a mostani megoldások zöme.

 9. #9
  Member
  Csatlakozott
  2012 május
  Összes hozzászólás
  32
  Ez a bejegyzésed szinte könnyeket csalt a szemembe. Eszembe jutott egy szép gyerekkori történet, amit nem is olyan régen kénytelen voltam összevetni egy jelenlegi sztorival, ami azt igazolja, hogy mennyire igazad van ebben a "régi dolgok jobbak voltak" témában. Rövid leszek! Családi nyaralás volt a nyolcvanas években, apa, anya, gyerekek és egy kis Vartyogó - Warthburg - ami a Balaton felé tartva úgy döntött, hogy megadja magát. Nem emlékszem pontosan mi volt a baja, valami a kerekeknél volt és emlékszem rastogott és kopogott. Valahol Keszthely közelében járhattunk, amikor ez történt, az egész család kétségbeesett, kivéve ezermester apámat, aki kiszállt, megpödörte a bajszát, gyors az autó alá feküdt, megemelte mindegyik kereket, kiszedte a féktárcsákat és kézifékkel ugyan, de tovább gurultunk Balatonra, ahol kerestünk egy szerelőt, így amíg mi nyaraltunk, az autó is elkészült. Az egész procedúra maximum egy óráig tartott. Két évvel ezelőtt történt a szegény ember "sevrolettjével" Balatonra tartott a család, immáron én voltam az apuka. Autó lerobbant az úton, egyszerűen megállt. Se kép, se hang. Hogy mi volt, mind a mai napig nem tudjuk, de nem tudtam hozzányúlni, nem tudtam mit tenni, négy órás várakozás következett a forró napon, mire a kocsit elvitték, értünk pedig jönni kellett, így az egész nyaralásnak lőttek. Ennyit a régi és az új dolgokról!

  Hogy ne legyen OFF a hozzászólásom - és ezúton is elnézést a kis történetért, de muszáj volt leírnom - Imre, számomra igazán hasznos volt a projektleírásod, nagyon örülök, hogy mindezt leírtad, mert én is szeretném a házunkon a jövőben módosítani a szigetelést, lehetőleg a legolcsóbb módszerekkel, a tapasztalataid pedig egyszerűen tökéletes volt, így köszönöm, hogy fáradtál vele, legalább egy embernek már biztosan megkönnyítetted a dolgát.

  Idézet Piktor eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
  Ami az ötletet illeti, az bizony jó kis hasznot hozhat, ha egyszer lesz valaki aki lát majd benne fantáziát. Egyébként félreértés ne essék, nem megbántani akartalak vagy bármi ilyesmi. Csak felhívtam a figyelmedet az egyszerű dolgok néha sokkal hatékonyabbak. Lásd például a régi autókat. Elromlott az úton, megálltunk megjavítottuk vagy összegányoltuk valahogy és legalább hazáig eljutottunk. A mai autókban meg elromlik valami visszajelző és letilt a computer. A sárga angyal meg kaszálja a nagy pénzt. Lényegében ez a te megoldásod vagy annak terve lehet, hogy a jövőben szabadalmaztatott ötlet lesz. Talán akkor majd a régimódi módszerek közé fog tartozni a mostani megoldások zöme.

Hozzászólás szabályai

 • Új témákat nem hozhatsz létre
 • Válaszokat nem küldhetsz
 • Fájlokat nem csatolhatsz
 • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
 •