Eredmény: 1 - 3 (3) összesen

Téma: Mi az a zsaluzia?

 1. #1
  Junior Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  24

  Mi az a zsaluzia?

  Valaki el tudná nekem mondani, hogy mi az a zsaluzia? A napokban találkoztam ezzel a fogalommal, miközben a felújítási munkálatokhoz kerestem különféle alapanyagokat és nem igazán tudtam rájönni arra, hogy mi az, amit látok. Ránézésre olyan ez, mintha valamiféle redőny és reluxa keveréke lenne, de sokkal masszívabb, időjárásálló darabokból épülne fel, ami sötétít, árnyékol és szigetel is egyben.

  Volt már dolga valakinek ilyen zsaluziával? Milyen árban vannak az efféle szerkezetek? Mi az abszolút előnyük, például egy hagyományos redőnnyel szemben?

 2. #2
  Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Tartózkodási hely
  Budapest
  Összes hozzászólás
  34
  A zsaluzia, egy alapvetően eléggé ismeretlen fogalom az átlagvásárló számára. Egy elég esztétikus és impozáns árnyékolástechnikai megoldás. Működése és kinézete alapján szerintem leginkább a reluxa kültéri változata. Gyakran említik együtt a redőnnyel, de szerintem azért nagy különbség van a kettő között. Már csak azért is mert a redőny esetében nem igazán szabályozható az átjutó fény mennyisége. Ellentétben a reluxával. Tehát alapjaiban ezt a két technológiát ötvözi ez a szerkezet. Inkább a nagyobb üveg felületeknél alkalmazzák, mint a normál ablakok esetében. De a méretek itt nem általánosak, általában egyedi méretben készítik a vevő igénye szerint.

  A lamellák mozgatása kétféleképpen oldható meg, kézi erővel belülről egy kar segítségével, vagy egy előre beszerelt motor végzi az állítást. Utóbbi megoldás véleményem szerint csak kényelmi funkció. Fontos hogy nem csak a fényáteresztő képessége miatt alkalmazzák egyre szélesebb körben, rendkívül jó hő védelmet is biztosít mindemellett ráadásul a szigetélés szempontjából sem elhanyagolható. Egy nagyobb iroda vagy családi ház esetében ez alapvető követelmény.
  Az árak eléggé változóak, mivel itt a méret és a kiválasztott zsaluzia kialakítása függvényében nagyban változhat. Például: peremezett vagy sem, feszítőszálas vagy sínes vezetésű. A felszerelt tok vakolható vagy sem. Szóval nem lehet konkrét árat mondani csak konkrét igény esetén.

  Ezek a rendszerek elég strapabíróak és minimális karbantartást igényelnek. Mivel ez a megoldás is kültéri megoldás, így nagyon fontos a megfelelő minőségű és anyagú zsaluzia megválasztása.
  Kicsit promóciós lett a leírás de nem szerettem volna általánosítani és közhelyeket használni. Ha már valaki kérdez, akkor kapjon korrekt választ.

 3. #3
  Junior Member
  Csatlakozott
  2012 június
  Összes hozzászólás
  4
  Életem egyik legjobb döntése volt asszonyommal, amikor annak idején úgy döntöttünk, hogy zsaluziát szereltetünk fel arra a két hátsó ablakra, amelyeket állandóan süt a nap és amelyek közül az egyik éppen a hálószobánk. Hogy mi is az zsaluzia? Tulajdonképpen úgy tudnám elmagyarázni a legegyszerűbben, hogy a zsaluzia nem más, mint egy kültéri reluxa, amely lényegesen erősebb és vastagabb anyagból készül, mint a beltéri változat. Tehát ugyanis vékony, vízszintes lapokból áll, ugyanúgy lehet változtatni ezek dőlésszögét, ezáltal pedig befolyásolni ugyebár azt, hogy mennyire árnyékoljanak. Nekünk a manuális zsaluziánk van, tehát úgy kell belülről irányítani őket, de ez egy kicsit sem megerőltető - hasonlóan egyszerű, mint a reluxa esetében. Amikor anno mi felrakattuk a zsaluziát, még rendkívül újdonság volt az egész, de meglepő módon már akkor sem volt túl drága. A két ablakra talán 3 vagy 400 ezer forint volt a kettő, felszereléssel, szállítással, mindennel együtt, ami egy redőnyhöz képest, ráadásul akkoriban, mint újdonság, nem volt vészes. Azért döntöttünk mellette, mert lényegesen könnyebb szabályozni, mint a hagyományos redőnyt, tehát nem az van, hogy félig lehúzom vagy teljesen, hanem lehet kevés és több fényt is engedni a szobába, ráadásul egyenletesen. A legnagyobb előnyük szerintem a redőnnyel szemben ez, illetve az, hogy maximálisan hangtalanok, tehát ha behúzzuk a zsaluziát, annak semmi hangja sincsen, de az árnyékolást tekintve mégis olyan kiváló teljesítményt nyújt, hogy én egy pillanatig sem bántam meg, hogy annak idején ezt és nem a redőnyt választottuk. Hogy manapság milyen árban vannak a zsaluziák, azt nem tudom, de úgy hallottam, hogy - és ez másik nagy előnyük a hagyományos redőnyhöz képest - olcsóbbak is, mint a rolók. Szigetelni ugyan semmit se szigetelnek, de ha függöny van az ablakon, akkor is ez a helyzet.

Hozzászólás szabályai

 • Új témákat nem hozhatsz létre
 • Válaszokat nem küldhetsz
 • Fájlokat nem csatolhatsz
 • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
 •