Eredmény: 1 - 9 (9) összesen

Téma: Napellenző házilag?

 1. #1
  Junior Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  29

  Napellenző házilag?

  Abban a helyzetben vagyok, hogy a szobám egyik ablakát teljes álló nap süti a nap és már kezd egyre bosszantóbb lenni. Korábban úgy gondoltam, hogy redőnnyel és sötétítő függönyökkel mindent meg lehet oldani, de előbbi nem érte el a kívánt hatást, utóbbi pedig túl sötétre sikeredett, a természetes fény pedig hiányzik a szobából. Kérdésem, hogy a napellenző az meg tudná-e oldani a problémámat? Ahogyan néztem, éppen az ablak felső részén halad a nap a nyári hónapokban, így nem kellene teljesen elzárni a kilátásomat, elegendő lenne csak amolyan féltetős módszerrel eltakarni a napot. Házilag meg lehetne oldani egy ilyen napellenzőt? Mi kell hozzá? Ahogy nézegettem az interneten, ezek többnyire mechanikus szerkezetek, de számomra megfelelne egy fix szerkezet is. Ha hegesztenék egy vasszerkezetet, amit még meg tudnék csinálni magam is, milyen ponyvát vagy milyen anyagot kellene ráhúznom? Vagy ez teljesen kivitelezhetetlen otthoni körülmények között? Várom segítségeteket és ötleteiteket, főleg azokét, akik csináltak már hasonlót házilag!

 2. #2
  Junior Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  24
  Ha nincsenek különösebb elvárásaid, így például, hogy mozgatható legyen a ponyva és pontosan ki tudod számolni, hogy mekkora dőlés kell egy napellenző számára, ami még hasznodra is válik, akkor szerintem simán meg tudod csinálni te magad is otthon az egészet, nem kell hozzá más, csak néhány vaselem, egy vágókorongos sarokcsiszoló, egy hegesztőszerkezet, egy fúrógép, valamint egyéb apróságok. Ha rám hallgatsz, akkor egy ilyen súlyosabb szerkezetet nem rögzítesz csak úgy kívülről, hanem miután megvannak a napellenző méretei, úgy az első dolgod az lesz, hogy megálmodod annak négy pontos rögzítését, majd a falba belefúrsz négy hatalmas lyukat, amelyekbe belebetonozol négy komolyabb szögvasat, hogy azok tartsák meg az egész szerkezetet, máskülönben szerintem balesetveszélyes lehet még egy könnyűfémszerkezet is.

  Ha fölszinten laksz, akkor ajánlom neked, hogy készíts tartólábakat is, ha emeleti lakás, akkor pedig a falhoz kívülről csatlakozó tartószerkezetet. Ha van elég kreativitásod, akkor összehozhatod úgy is az egészet, hogy egy kinti kis beülőt készítesz a napellenződből, netán egy szárítókötelet is kifeszíthetsz a szerkezetre, tehát érdemes okosan megtervezni az egészet és, hogy ne legyen túl nagy súlya az egésznek, a lehető legkevesebb vasanyagot felhasználni hozzá.

  Kérdezted a ponyvát, szerintem vannak speciális napvitorlák erre a célra, de ha nem akarsz annyit költeni rá, akkor garázsponyvából vagy valami hasonlóan erős és tartós anyagból – ejtőernyő például – lehet rá varrni masszív napellenzőt.

 3. #3
  Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  32
  Ez nagyon jó ötlet. Azt hiszem nekem sem ártana valami hasonlót készítenem. Ha elkészült, akkor várom a tapasztalatokat. Mivel már itt a jó idő és Berci ötlete nem igényel nagy befektetést, valamint kreatívan megoldható otthon, akár egyedül is. Szerintem belevágok én is.

  Bercitől kérdezném, mit javasolsz a fából készült keret készítéséhez? Mert szerintem esztétikusabb, mint a fém. Arról nem is szólva, hogy ha nem festve lenne, hanem lazúrral lenne kezelve akkor elég szép dísze is lenne a lakásnak. A praktikusságáról nem is beszélve.
  A garázsponyva nekem kicsit ridegnek tűnik, dolgom volt Dunaharasztin és benéztem egy kamionok számára, ponyvát készítő céghez, ott nem javasolták. Persze lehet azt szerették volna, ha náluk rendelek anyagot. Mivel még csak terv így aztán lezártam a dolgot annyival, hogy csak érdeklődök.

 4. #4
  Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Tartózkodási hely
  Budapest
  Összes hozzászólás
  34
  Tetszik a hozzáállás és a kreatív szemlélet, de nem javasolnám a fa használatát. Egyrészt a teherbíró képessége nem a legjobb, másrészről pedig kevésbé tud időtálló lenni, mint a fém változat. Persze a teherbírás ugye elvben nem tűnik fontosnak pedig az. Ugyanis egy szeles nyári napon előfordulhat, hogy pontosan akkora erőhatásoknak van kitéve, mint télen a hóval borított tető. Mindannyian láthattunk már vendéglők teraszán felborult napellenzőt. Persze az kicsit másabb, de ettől függetlenül veszélyes lehet egy fa szerkezetre épített változat.

  A teherautóknál használatos ponyvát pedig semmiképpen sem tartom jó ötletnek. Igaz ugyan, hogy rendkívül strapabíró, de nagyon nehéz. Amellett pedig felesleges is ilyen vastag anyagot választani. Régebben ilyen ponyvából csináltam egy ideiglenes garázst az autóm számára. Arra nagyon jó, de napellenzőnek túlzás.

 5. #5
  Junior Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Tartózkodási hely
  Dunaharaszti
  Összes hozzászólás
  23
  Az első hozzászóláshoz szeretnék hozzászólni. Szóval nekem saját készítésű van, és teljesen elégedett vagyok vele. Anyagban én alumíniumot használtam és hegesztés helyett fúrtam és szegecseltem. Így elég masszív lett a szerkezet, de mégis nagyon könnyű. A falra szereltem egy tartókonzolt, ami 4 ponton van rögzítve a falba. Így bármikor le lehet szerelni. A szerkezet legegyszerűbb kivitelezését úgy oldottam meg, hogy készítettem egy 2*1,5 méteres keretet, amit aztán kereszt irányban megerősítettem. A keret egyik oldalán 2 darab bajonettzár biztosítja a rögzítést a fali konzolhoz. Kapott egy keresztirányú erősítést és a ponyvát úgy erősítettem rá, hogy az is leszerelhető legyen. Ezt erős patent szemekkel oldottam meg. Kapott függőleges alátámasztást is. Erre a célra két darab alumínium cső volt a megoldás. Alul egy fémcső került a földbe és oda pontosan illeszkedik, felül pedig megfúrtam és egy biztosító stift kapott helyet. Pontosan úgy mint némelyik kempingezésnél használatos sátor esetében. Maga a ponyva pedig egy kiszuperált autótakaró ponyva lett. Mivel viaszkos rétegű így nem csak a naptól véd, hanem a vizet is elvezeti az ablaktól. Így esős időben is nyugodtan nyitva lehet az ablak. Nyári záporok alkalmával nagyon jó szolgálatot tesz. Télen vagy ha már nincs rá szükség akkor pedig 5 perc alatt leszedem és mehet a garázsba.

 6. #6
  Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Összes hozzászólás
  32
  Ez nagyon érdekes megoldás. Érdekelne, hogy a szélnek mennyire áll ellen? Én is nekiugrottam és elkezdtem csinálni, de ezután lehet eldobom az eddigi elkészült keretet. Mivel zártszelvényből és szögvasból hegesztettem össze, viszont így már most iszonyat nehéz és félek kiszakadna a falból. A fali konzolt hogyan fogattad fel? Gondolom belebetonozott tiplik segítségével. A másik kérdés pedig már inkább csak plusz extra, ugyanis én nem terveztem levehetőre a ponyvát, de látván ezt a megoldást érdekelne a pontos menete a patentos felfogatásnak. Valamint a bajonettzárak mibe kapcsolódnak a falon található konzolba? Ezt azért kérdezem, mert ha csak simán a dugattyú rész süllyed bele egy lyukba akkor szerintem a két támasztórúd segítségével akár egy teleszkópos megoldással lehetne változtatni a dőlést. Esetleg egy tartó is elég lenne középre, ha nem túl nehéz a szerelvény.

  Egyébként tetszik a megoldás és a kivitelezés, gondolom előtte azért tervezés is volt? Ha esetleg lenne valami egyszerű kis tervrajz, akkor megköszönném, ha vethetnék rá egy pillantást. Privátban küldök egy e-mail címet ha nem lenne publikus.

 7. #7
  Junior Member
  Csatlakozott
  2012 március
  Tartózkodási hely
  Dunaharaszti
  Összes hozzászólás
  23
  Köszönöm a dicséretet. Átküldtem e-mailben egy rögtönzött tervet. Azért rögtönzött, mert amikor készítve lett akkor nem volt különösebb tervezés. Ahogyan megfogalmazódott az ötlet úgy került megvalósításra. Tehát gyakorlatban sok kísérletezés volt vele és sok munka. A szélnek rendkívül ellenáll. A patentos felfogatás és a konzol részletesen le van rajzolva, remélem így érthető. Ami nem látszik a rajzon az a konzol felső részén található befúrt lyuk. Oda pattan a bajonettzár. persze megoldható a dőlésszög változtatása a kitámasztó rúd magasságának szabályozásával. Én erre nem igazán törekedtem. Megoldható dolog a támasztás egy pontos megoldással is, de akkor már kétséges a stabilitás szerintem. Mármint ha csak középen támasztok alá, akkor egyrészt gyengül a teherbíró képesség, másrészt pont belelóg a kilátásba a cső. Tehát szerintem ez nem a legjobb változtatás.

 8. #8
  Member
  Csatlakozott
  2012 május
  Összes hozzászólás
  32
  Én is az alumíniumot ajánlanám egy ilyen napellenző elkészítéséhez, Iván ötlete egyszerűen zseniális. Én a konyhaablakhoz készítettem hasonlót, de sajnos nem alumíniumból, hanem vasból, így elég nehéz lett, de viszont kitűnő szolgálatot tesz. Az egész szerkezet egy nagyon egyszerű fémvázból lett összehegesztve. Apróra vágtam a vasakat, így egy kis boltíves keretet készítettem el, amire egyszerű ponyvát vart a feleségem - nem a legtartósabb tudom, de nem is költséges -, az egész szerkezetet pedig négy ponton rögzítettem a konyhaablak köré, méghozzá mivel vasszerkezetről van szó és elég nehéz is lett a végeredmény, ezért úgy, hogy jól befúrtam négy lyukat, azokba speciális apró vasakkal összehegesztett vascsövet betonoztam, pár napig hagytam száradni, majd amikor már biztonságosan megkötött, egyszerűen hozzáhegesztettem a napellenzőt. Azóta egyrészt hűvösebb van a konyhában, másrészt sem főzés, sem egyéb tevékenység közben maximum az az ember lábát süti a nap, szóval a beavatkozás hatásos volt. A napellenző házilag tehát szerintem egyáltalán nem megvalósíthatatlan, habár biztosan akadnak, sőt, vannak is jobb ötletek, ezt Iván is bebizonyította.

 9. #9
  Junior Member
  Csatlakozott
  2012 június
  Összes hozzászólás
  4
  Ez mind szép és jó, amit leírtatok, de azért, mint valódi, gyári napellenző-tulajdonos hadd mondjam el nektek, hogy amit ti csináltatok, az fele annyit sem ér, mint egy igazi napellenző. Félreértés ne essék, tisztelem és becsülöm, ha valaki kreatív, egyáltalán nem a munkátokat akarom leszólni, csupán arra szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy amit otthon elkészítettetek, azok tulajdonképpen - funkciójukat tekintve legalábbis - inkább egyszerű árnyékolók, mert ahogy szavaitokból kiveszem, ezek fix szerkezetek, tehát nem lehet őket mozgatni, csak úgy ott vannak. Na, de ugyebár köztudott, hogy a Föld forog, ezáltal a Nap sem mindig onnan süt, évszakonként szépen változik. Ez ellen viszont nem tudtok tenni, ha ilyen fix napellenzővel próbáljátok megszűrni a napfényt. Az én napellenzőm - mindennel együtt sem került többe 150 ezernél -, képes megszűrni bármikor a napsugarakat, mert állítható, magyarán annyira hajtom ki, amennyire szükséges, de ha például útban van, netán szeretnék gyönyörködni a kilátásban, akkor egyszerűen csak visszatekerem. Ti ezt ugyebár nem tudjátok megtenni a fix napellenző miatt. Ezért jobb szerintem, ha nem otthon készítjük, hanem inkább boltban vesszük a napellenzőt, olcsóság ide vagy oda.

Hozzászólás szabályai

 • Új témákat nem hozhatsz létre
 • Válaszokat nem küldhetsz
 • Fájlokat nem csatolhatsz
 • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
 •